Liberalii susțin parteneriatul dintre Consiliul Județean și UAT-urile din Caraș-Severin în proiectele SUERD!

liberaliSUERD

Într-o conferință de presă organizată la sediul PNL din Reșița, liderul grupului liberal din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin, Ioan Cojocariu, a prezentat, alături de alți patru „frați“ de doctrină, proiectul de hotărâre privind aprobarea încheierii de parteneriate între județul Caraș-Severin și celelalte Unități Administrativ Teritoriale din județ pentru depunerea și implementarea în comun de proiecte în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării – SUERD.

Proiectul sprijinit de liberali, este inițiat de consilierul județean Dumitru Rujan, cel care speră ca, date fiind beneficiile pe care le poate avea pentru UAT-uri, acesta să fie votat în plenul ședinței de CJ și de consilierii social-democrați, ca de altfel și de cei ai Mișcării Populare.

În expunerea de motive a acestui proiect de hotărâre, s-a avut în vedere o analiză temeinică a modului de absorbție a fondurilor europene, pe exercițiul bugetar 2014 – 2020, Comisia Europeană ajungând la concluzia că, în cazul României există un risc major de dezangajare a unor sume foarte mari, determinate de lipsa proiectelor viabile, situație prezentă și în cazul SUERD. UAT-urile din Caraș-Severin, riveran Dunării, sunt eligibile pe mai multe Axe prioritare și Priorități de Investiții, așa cum sunt acestea definite în ghidurile specifice.

În prezent este deschis apelul de proiecte de pe Axa prioritară 3, dedicat sprijinirii eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în ingfrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea B – Clădiri Publice.

UAT-urile din județ pot depune proiecte atât individual de unitățile administrativ teritoriale, județ, municipii, orașe, comune, cât și prin parteneriate încheiate între acestea. Aici este, de altfel și cheia proiectului gândit de Rujan. Oportunitatea încheierii de parteneriate între Consiliul Județean Caraș-Severin și UAT-urile interesate în promovarea și implementarea unor asemenea proiecte. Termenul limită pentru depunerea proiectelor este unul strâns, 19 iulie 2018, ora 10:00!

Prin urmare, se impune derularea unor activități prospective, cu termene foarte scurte, așa cum apar acestea detaliate în cuprinsul proiectului de hotărâre. Rata de cofinanațare a UAT-urilor va însemna un efort de 2% pentru cheltuielile eligibile ale proiectului iar valoarea eligibilă a acestuia se poate situa între 100.000 de mii euro și 25 milioane euro.

Sergiu TABAN

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei