Lucrările de modernizare derulate la Colegiul Național Diaconovici-Tietz au fost finalizate, reprezentanții administrației locale reșițene semnând recepția acestora. Proiectul a cuprins reabilitarea integrală a cădirii, modernizarea instalațiilor sanitare, montarea de panouri fotovoltaice pentru producția de apă caldă și curent electric, precum și instalarea unui sistem de management integrat a consumului de energie, ce va ajuta la scăderea semnificativă a costurilor.
Lucrările au fost finanțate din fonduri europene, contractul de finanțare, în valoare de peste 5.600.000 de lei, fiind semnat în toamna anului 2019 de către primarul Ioan Popa și directorul ADR Vest, Sorin Maxim.
„Este un liceu cu o particularitate frumoasă, unde se predă și în limba germană. Mă bucur că am reușit să obținem finanțarea, mai cu seamă că acest liceu a avut câteva probleme la început și l-am redepus pe o axă legată de Dunăre. Verificarea s-a făcut la centru și a durat un pic mai mult, undeva la un an de zile de la momentul depunerii. Una peste alta, totul este bine când se termină cu bine”, a precizat la momentul respectiv primarul Ioan Popa.
Proiectul a vizat eficientizarea energetică a celor două corpuri ale Colegiului Național Diaconovici Tietz, iar lucrările au cuprins: montarea tâmplăriei din PVC cu geam termopan, izolarea termică a pereților exteriori, izolarea termică a podului, a planșeului peste subsol și a soclului, înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri economice tip LED, montarea unui lift.
Rezultate așteptate: scăderea consumului anual specific de energie primară (utilizând surse neregenerabile) – total la 248.00 kWh/m2/an; scăderea consumului anual specific de energie primară (utilizând surse neregenerabile) – pentru încălzire/răcire la 185.50kWh/m2/an; 17,4% din totalul consumului de energie primară va fi realizat din utilizarea surselor regenerabile de energie.
Karina TINCUL