Luminița Jivan: „Iohannis i-a înșelat pe români, cerându-le să vină să voteze ceva inaplicabil”

modelmic

 

Unanimitatea prin care s-a luat decizia CCR exclude orice partizanat politic în evaluarea situației”, susține președintele PSD Caraș-Severin, Luminița Jivan, făcând referire la decizia Curții Constituționale conform căreia amnistia și grațierea pentru fapte de corupție nu pot fi interzise, pentru că ar depăși limitele revizuirii Constituției.

Nu CCR este de vină pentru că Iohannis a formulat întrebări neconstituționale. Iohannis i-a înșelat pe români, cerându-le să vină să voteze ceva inaplicabil. Era strict datoria lui să se asigure că refendumul poate avea o finalitate în cadrul constituțional existent. De aceea, opoziția dă vina pe CCR pentru a masca incompetența lui Iohannis. Este cea mai mare înșelătorie a românilor care au fost chemați la vot ca să susțină ceva ce nu poate fi aplicat. Prin urmare, românii au venit cu bună credință să voteze un regim mai aspru împotriva corupției. Era datoria lui Iohannis să le spună ce se poate și ce nu se poate face în actualul cadru constituțional”, susține Jivan.

Deputatul cărășean explică și de ce mai este nevoie de un filtru constituțional care să decidă după ce milioane de români s-au pronunțat deja prin referendum:

„Foarte simplu, deoarece este o formă de apărare a democrației împotriva unor acțiuni populiste ale președintelui. Unanimitatea cu care s-a luat decizia, inclusiv cu votul judecătorului numit de Iohannis, exclude practic orice partizanat politic al acestei evaluări de constituționalitate. Nu CCR a stabilit întrebările, iar CCR nu se putea pronunța înainte de referendumul consultativ, din câteva motive. De exemplu, legea nu permite CCR să se pronunțe înainte de referendumul consultativ asupra conținutului întrebărilor propuse de președinte. CCR nu poate acorda consultanță decidenților politici și nu era obligatoriu ca întrebările formulate de președinte să conducă la o revizuire a Constituției, iar într-o astfel de situație nu ar fi fost nevoie de evaluarea CCR. De exemplu, referendumul consultativ privind reducerea numărului de parlamentari, nu implică o revizuire a Constituției, iar avizul CCR nu era necesar”.

Conform președintelui PSD Caraș-Severin, și USR-ul ar proceda în prezent la fel ca președintele Iohannis, încercând să îi amăgească pe români că va desființa pensiile speciale, deși acest lucru este inaplicabil din cauza limitelor constituționale și a deciziilor CEDO. „Impozitarea propusă de PSD este singura soluție viabilă”, susține Luminița Jivan.

Reamintim, Curtea Constituțională a respins săptămâna trecută inițiativa legislativă de revizuire a Constituției depusă de Opoziție, dar și pe cea depusă de coaliția PSD-ALDE. CCR a decis, în unanimitate, că amnistia și grațierea pentru fapte de corupție nu pot fi interzise, pentru că ar depăși limitele revizuirii Constituției. Astfel, cele două prevederi nu pot fi introduse în legea de revizuire a Constituției pe care Parlamentul urmează să o adopte. Propunerea coaliției PSD-ALDE prevede interdicția de a deține funcții publice a persoanelor condamnate la închisoare, dar și extinderea dreptului de a sesiza CCR în privința ordonanțelor de urgență.

 

Diana RADU 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

 1. Gigi Against

  Mizduleu iar o da cu oistea un gard!
  Poporul nu vrea amnistie si gratiere ! Punct!
  Ca niste politruci psd – isti din CCR se opun, e treaba lor,dar poporul este suveran…sau nu!?

  Raspunde
 2. zero

  “Este cea mai mare înșelătorie a românilor care au fost chemați la vot ca să susțină ceva ce nu poate fi aplicat.”

  Nu chiar cea mai mare. Au fost “lansate” în prealabil şi nenumarate “legi” (înşelătorii) pentru aparente despăgubiri acordabile cetăţenilor păgubiţi, dar care nu pot fi aplicate. Că nu ar exista fonduri, că .. şi … căcă.
  Dezavantajul unui pretins stat de drept, în favoarea “drepţilor” :)
  Pentru aia s-ar “umbla” şi la Constituţie.

  Raspunde
 3. x0y

  Lasa-ne lumi cu prostiile tale…

  Jegu tau de partid, plin cu oameni jegosi, au inselat romanii din 89 pana 2019, timp de 20 de ani. Restul se imparte intre pnl si pdl, aceeasi mizerie ca si voi.
  Resiteni, caraseni, treziti-va si nu mai votati aceleasi jeguri, ca si de aia suntem ultimii din tara la mult capitole, fie ca vorbim de resedinta de judet sau chiar de judet.
  Vine usr-ul si speram se se schimbe multe. Pana la urma, speranta moare ultima. Dar mai bine incerc cu unii noi, care nu au confirmat inca ca stiu sa fure, decat sa ii las tot pe aia sa ma conduca care m-au furat si m-au prostit timp de 30 de ani.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei