Mai bine pregătiți pentru situațiile de urgență, prin intermediul unui proiect de 1.500.000 de euro!

urg 1

Aproape 1.500.000 de euro vor fi investiți pentru optimizarea capacității de intervenție în caz de urgență în județul Caraș-Severin și în zona Vârșeț din Serbia, atât prin achiziționarea de echipamente de intervenție, cât și prin cursuri de specializare pentru personalul din domeniu. Totul în cadrul proiectului transfrontalier „Rețea comună durabilă pentru situațiile de urgență din Banat”, derulat de Consiliul Județean Caraș-Severin, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Semenic al județul Caraș-Severin, Primăria orașului Vârșeț și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situațiilor de Urgență – ADIVEST.

Este un proiect la care am lucrat împreună. În anul 2017 am reușit să depunem acest proiect. A urmat o perioadă mai lungă de timp în care am așteptat ca acesta să devină  finanțabil, iar de acum înainte depinde doar de noi cât de repede ne mișcăm astfel încât să îl implementăm. Proiect presupune, pe lângă achiziționarea de echipamente de intervenție pentru ISU Semenic și pentru Primăria Vârșeț, și derularea de cursuri pentru scafandrii, atât din Caraș-Severin, cât și din Timiș”, a precizat președintele CJ Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, cu ocazia lansării proiectului ce a avut loc astăzi la sediul forului județean.

urg 2

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai partenerilor sârbi, care au vorbit de importanța pe care o are proiectul pentru zona Vârșeț. „Important este că prin acest proiect, atât noi cât și partenerii noștri vom achiziționa mașini pentru situații de urgență, care ne lipsesc în acest moment. Nu suntem suficienți de bine dotați. La fel de importantă pentru noi este și implementarea unei platforme asemănătoare cu cea deja dezvoltată aici în România, Roalert. Ne interesează foarte mult și semnarea unui acord de colaborare pe termen lung pentru că în acest fel vom putea acționa mult mai bine în situații de urgență, vom preveni pagubele materiale și chiar pierderile umane. Sper că pe termen lung, proiectul va avea efectul scontat, adică vom fi mai bine pregătiți pentru situațiile de urgență”, a precizat Marina Putnik, reprezentantul Primăriei Vârșeț.

IMG_3785IMG_3766

În perioada 2005-2017, în aria de derulare a proiectului (zona transfrontalieră româno-sârbă, reprezentată de județele Caraș-Severin și Timiș și de districtul Banatul de Sud din Serbia) s-au înregistrat peste 4.800 de intervenții la inundații și alte fenomene periculoase, fiind afectate peste 4.600 de gospodării, aproape 100 de drumuri și poduri și peste 29.000 de hectare de teren agricol. Județul Caraș-Severin a fost cel mai grav afectat în anul 2016, când s-au înregistrat pagube de aproximativ două milioane de euro. Vecinii sârbi au trecut prin situații dificile în special anul 2014, când în urma precipitațiilor abundente, au avut loc inundații și alunecări de teren care au provocat pagube estimate la 6 milioane de euro.

Prin acest proiect, se dorește îmbunătățirea capacității de intervenție în cazul unor situații de urgență, încheierea unui acord de colaborare România – Serbia, derularea unei campanii de conștientizare a populației cu privire la modul în care trebuie să acționeze în diverse situații de urgență, instruirea personalului , derularea de cursuri pentru scafandrii, implementarea unui sistem de avertizare comun.

Este un proiect foarte important pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență Semenic al județului Caraș-Severin și spun acest lucru pentru că prin acest proiect încercăm să acoperim o parte din dotările de care ducem lipsă. Urmează să achiziționăm o autospecială pentru transportul efectivelor cât și a materialelor la intervenții și vor avea loc diverse cursuri de specializare, în mod deosebit pe parte de scafandrii”, a explicat și inspector-șef  Cristinel Coneru.

urg 3

 

Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni.

 

IMG_3764IMG_3762IMG_3760IMG_3759IMG_3758IMG_3750

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei