Mai salvează cineva spitalul din Caransebeş? Datoriile se ridică la aproape 8 milioane de lei!

 

modelmic

Joi, 15 martie, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş a avut loc o întâlnire având ca scop găsirea unor soluţii pentru sprijinirea Spitalului Municipal de Urgenţă, iniţiată de primarul Felix Borcean şi P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, la care au participat 16 din cei 25 de primari cărora le-au fost trimise invitaţii. În sală au fost prezenţi, de asemenea, au un mare număr de preoţi din parohiile deservite de unitatea medicală caransebeşeană.

Spitalul caransebeşean deserveşte un număr de aproximativ 90.000 de locuitori, din care 4.290 din Caransebeş, reprezentând 32,5 la sută din totalul pacienţilor. Din celelalte zone ale judeţului sunt 65 de procente, restul de 2 la sută fiind în tranzit, din alte zone ale ţării. „Problema economico-financiară a spitalului este îngrijorătoare. Sunt convinsă că voi găsi sprijin la dumneavoastră, pentru a contribui la susţinerea acestui spital. Soldul datoriilor către furnizori este de 7.773.000 de lei, este unul imens în condiţiile în care spitalul nu a mai primit bani pentru achitarea arieratelor de mai bine de trei ani, din care aceste arierate se ridică la peste 4 milioane de lei”, a spus managerul interimar al spitalului, Mihaela Popovici.

spital biserica 2

Pr. ic. stavr. Gabriel Grozman-Pop, consilier social-misionar în cadrul Episcopiei, a spus că Biserica este deschisă la propuneri, însă va trebui identificată o formă practică prin care poate fi ajutat spitalul.

În anul 2015, a mai existat o iniţiativă a Primăriei municipiului Caransebeş, de a se găsi o formă juridică prin care unităţile administrativ-teritoriale să poată contribui la sprijinirea spitalului. Nu ştiu de ce nu s-a şi materializat, poate că la vremea respectivă existau şi alte pasiuni şi au fost alte discuţii, dar nu cred că are rost să dezgropăm morţii. Cert este că acum suntem într-o altă conjunctură, în care ar fi bine să rupem pisica şi să arătăm unitate pentru comunitatea din care cu toţii facem parte. Este o problemă de cu totul altă natură decât cea politică, şi ar fi bine să lăsăm la o parte pasiunile politice şi să contribuim cu toţii, cum putem, la revitalizarea Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş. Acea asociaţie de care vorbeam se numea «Urgent Life» şi există două posibilităţi prin care ne-am putea organiza: o organizaţie neguvernamentală, din care să facem parte, ca membri fondatori, toate unităţile administrativ-teritoriale, sau cele care doresc, bineînţeles, şi mai este Legea 350, prin cotizaţie anuală. Ideea este dacă dorim să ne implicăm în această întreprindere”, a mai spus Felix Borcean.

spital 3

Directorul economic al Primăriei, Horia Irimia, a venit cu câteva argumente, afirmând că, în România, sunt doar cinci spitale municipale de urgenţă care nu sunt în reşedinţa de judeţ, cel din Caransebeş fiind unul dintre ele. „Diferenţa dintre «judeţean» şi «municipal de urgenţă» este că o parte din impozitul pe salariile noastre merge, în cazul nostru, la Reşiţa, la Spitalul judeţean, pe când la Spitalul din Caransebeş nu intră nimic. Spitalul din Caransebeş are o importanţă strategică, şi de aceea este util ca el să fie sprijinit de toate comunităţile pe care le deserveşte”.

Cele mai multe discuţii s-au iscat în jurul cadrului legal prin care s-ar putea materializa această iniţiativă, existând diverse propuneri, dar nefiind luată o hotărâre finală.

Felix Borcean s-a arătat, totuşi, încrezător că acest demers se va concretiza, bazându-se atât pe numărul mare de primari prezenţi la întâlnire, cât şi pe faptul că a văzut deschidere din partea majorităţii participanţilor. „Vom creiona un raport, îi vom da o formă juridică adecvată şi vom începe îmbunătăţirea condiţiilor din Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş. Mă bazez şi pe sprijinul parlamentarilor de Caraş-Severin, dar aş căuta soluţii în comunităţile noastre, şi la demersul nostru se  vor alătura, cu siguranţă, şi mulţi investitori din zonă, mulţi agenţi economici privaţi, am primit deja semnale din partea unora dintre ei, urmând să organizez o întâlnire şi cu aceştia”, a adăugat edilul municipiului.

spital biserica 6

Şi Mihaela Popovici s-a arătat optimistă, chiar dacă situaţia financiară a unităţii medicale nu este una tocmai bună. „Pe partea de furnizori, cel mai mult se cheltuieşte pe gaze naturale, pe mâncare, pe energie electrică, pe utilităţi. La începutul mandatului meu, chiar în prima zi, ne-a fost tăiat gazul, însă, cu sprijinul Primăriei şi prin demersurile întreprinse de autorităţi, am reuşit să rezolvăm problema. Există somaţii de la distribuitorii de medicamente şi suntem în situaţia de a ne bloca, la un moment-dat, din punct de vedere financiar. Mai mult de 80 la sută din banii de la Casa de asigurări şi de la parteneri merg pe salarii”, a mai spus Mihaela Popovici.

Cosmin VLAD  

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei