fbpx
18.7 C
Reșița
luni, 17 iunie 24

Mănânc ca să trăiesc sau trăiesc ca să mănânc?

Perioada sărbătorilor de iarnă e asociată de cele mai multe ori cu mâncare și băutură din belșug: o țuică fiartă înainte de răcituri, sarmale, friptură, cozonaci și cine știe câte altele, un pahar, două… nouă de vin după și gata; a doua zi „au, au, au“ și „unde-i doctorul“?

Lăcomia e principalul motiv pentru care mulți dintre români ajung să petreacă sărbătorile în spitale! Este avertismentul lansat de  medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă şi nutriţie la Spitalul Județean Galați. Doctorul spune că de multe ori alcoolul pune capac unor mese grele și că mulți români continuă să consume alimente nocive, chiar dacă le fac rău.

„Lăcomia, în primul rând. Lumea mănâncă de parcă ar veni apocalipsa. Le spun pacienților mei, există viață și după sărbători, de ce să mâncăm tot acum?! Apoi, avem darul de a face combinații nefericite din punct de vedere alimentar: grăsimi din abundență cu alcool, carbohidrați cu carbohidrați, câte 3-4-5 feluri de mâncare, fiecare în cantitate peste necesar.

Mai ales în perioada sărbătorilor trebuie să facem apel la rațiune, să fim ponderați, să începem încet reluarea alimentației după Post, să nu uităm de mișcare în aer liber sau în spații amenajate, câte 30-40 de minute de mișcare după fiecare masă. Mâncăm pentru a trăi, nu trăim pentru a mânca”, a declarat specialistul, pentru Adevărul.

Concluzia e una singură: cumpătare la mâncare, băutură cu măsură, dar nu cum spunea un amic de-al meu: „Măsura mea e…vadra“, cum zice bănățeanul. Hai noroc și… sărbători fericite!

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei