fbpx
8.7 C
Reșița
luni, 27 martie 23

Marcel Iureș: în proiectul său, „România Educată“, președintele Iohannis a sărit o etapă: alfabetizarea poporului!

Cu actorul Marcel  Iureș, recunoscut atât pe plan național, dar și la nivel internațional (Pacificatorul, Interviu cu un vampir, Misiune Imposibilă) am avut privilegiul să port un scurt dialog în pitorescul peisaj  al zonei Trei Ape, la Gărâna, la finele săptămânii trecute.

Maestrul Iureș, a fost prezent în arealul Semenicului, la invitația organizatorilor Via Transilvanica, frații Ușeriu și mai cu seamă din postura de ambasador al acestui proiect care va da frâu liber drumețiilor de la Mormântul lui Ștefan cel Mare, din Bucovina, prin Transilvania, Banat și până la Drobeta Turnu Severin, la întâlnirea cu Dunărea.

Chiar dacă ne-a fost greu să credem că renumitul Marcel Iureș va fi prezent în poiana de la Trei Ape, iată că lucrurile au stat întocmai, la fel ca și în cazul ministrului investițiilor Cristian Ghinea sau a altor personalități publice, primari și alte fețe mai mult sau mai puțin împărătești.

spot_img

Într-un discurs elevat, dar cu același șarm al intelectualului rasat, Marcel Iureș a vorbit cu această ocazie despre perenitatea pe care o reprezintă acest traseu turistic de peste 1200 de kilometri și despre faptul că el va dăinui „peste noi“, cei efemeri pe acest pământ.

De la ministrul Ghinea, la ultimul voluntar implicat în acest proiect Via Transilvanica, cu toții sunt niște eroi. Să poți să ții în tine proiectul ăsta și să-l alimentezi cu voință, cu vise, atâta timp, într-o lume în care modernitatea îți propune să stai liniștit, are statul grijă de tine, restul suntem doar spectatori în tribune sau pacienți. E mare lucru ceea ce s-a reușit cu acest proiect. Odată realizat, traseul Via Transilvanica este singura posteritate a unei idei puse în practică de către autorii acesteia iar rolul fraților Ușeriu, Alin și Tibi a fost și este, indubitabil, unul determinant. Noi ne vom spăla ca nisipul de pe plajă, dar acest drum va rămâne și pentru cei care vor veni după noi“, a declarat Marcel Iureș.

Actorul originar din Băilești, Marcel Iureș, cel care a avut cuvântul de final la inaugurarea traseului Via Transilvanica din Caraș-Severin, ne-a mărturisit cu o oarecare dezamăgire în glas și în privire, că trebuie să ne reîntoarcem stăruitor, ca popor, la educație, la lectură și mai cu seamă la alfabetizare, una care a devenit precară în ultimele decenii în spațiul carpato-danubiano-pontic. În acest sens, Iureș este prezent în această perioadă pe marile scene ale teatrelor din Românie cu premiera scrisă de marele dramaturg I.L. Caragiale, „Marius Chicoș Rostogan“, piesă cea care vine să pună o cărămidă la proiectul generos intitulat de președintele Iohannis „România Educată“.

Urmăriți în continuare dialogul purtat cu marele actor Marcel Iureș la Gărâna și discursul acestuia la inaugurarea celor 256 de kilometri ai traseului Via Transilvanica din județul Caraș-Severin:

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

  1. „… președintele Iohannis a sărit o etapă: alfabetizarea poporului!”

    Dacă până şi revoluţia burghezo-democratică de la 1848 a fost un eşec (pe aici), pe cine să mai mire alte etape … „sărite” (de pe fix).
    „Tăiţeii” ies din digitalizare, nu din alfabetizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei