Maria Grapini a adresat Comisiei Europene o întrebare pe tema găsirii unui vaccin

a

În contextul necesității găsirii unui vaccin, în plină pandemie de COVID-19, europarlamentarul umanist Maria Grapini a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema găsirii unui vaccin împotriva virusului SARS-COV-2. Deși Comisia Europeană a alocat un buget substanțial pentru cercetare și găsirea unui vaccin împotriva virusului SARS-COV-2, susține europarlamentarul Grapini, din păcate, mulți cetățeni nu au încredere în preconizatul vaccin, având în vedere faptul că nu s-a reușit să se descopere un vaccin împotriva unor viruși mai vechi (precum HIV) în contextul unor cercetări care au avut mult mai mult timp pentru investigații.

Întrebarea adresată oficialilor Comisiei Europene de europarlamentarul umanist a vizat acest aspect extrem de delicat: Cum consideră Comisia Europeană că va asigura protecția pacienților, încrederea și convingerea cetățenilor pentru a se vaccina și dacă Comisia crede că există o interferență a intereselor industriei farmaceutice în recomandările OMS?

Răspunsul Comisiei Europene a venit din partea comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides: „Comisia a fost activă în asigurarea accesului statelor membre la vaccinurile împotriva COVID-19, îndeosebi prin instituirea unei strategii a UE privind vaccinurile. Obiectivul Comisiei, susține comisarul european, este de a asigura accesul la vaccinuri împotriva COVID-19 la prețuri accesibile, sigure și eficace. Un portofoliu larg de vaccinuri candidate, bazate pe tehnologii diferite, oferă cele mai mari șanse pentru un vaccin de succes. Potrivit Comisiei Europene, un vaccin împotriva COVID-19 va beneficia de o autorizație de introducere pe piață (condiționată) în UE numai după o evaluare aprofundată și independentă efectuată de Agenția Europeană pentru Medicamente, pe baza unor informații suficiente și lămuritoare privind siguranța, eficacitatea, și calitatea farmaceutică a vaccinurilor“.

Mai mult, Comisia recunoaște necesitatea de a se adresa cetățenilor europeni și de a permite acestora să acorde încredere vaccinului împotriva COVID-19 și vaccinării prin furnizarea de informații ample cu privire la aceste vaccinuri. Creșterea încrederii în vaccinuri, înțelegerea motivelor ezitării în privința vaccinării și sprijinirea cetățenilor pentru a lua decizii în cunoștință de cauză sunt mai importante ca niciodată“, a mai precizat în răspunsul său Stella Kyriakides.

Portalul european privind vaccinarea care furnizează informații exacte despre vaccinuri, precum și „Coaliția pentru vaccinare”, o inițiativă a Comisiei pentru asociațiile europene de profesioniști și de studenți din domeniul sănătății ar putea fi un canal util în acest sens. Proiectele finanțate prin Orizont 2020 vor aborda gradul scăzut de vaccinare și vor promova intervenții inovatoare pentru a crește gradul de acoperire vaccinală în Europa”, mai spune comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

Nu în ultimul rând, comisarul european a salutat eforturile Comisiei Europene de a spori acoperirea vaccinală pe teritoriul UE, eforturi care în prezent sunt ghidate de Comunicarea Comisiei și de Recomandarea Consiliului privind consolidarea colaborării în lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei