-3.4 C
Reșița
duminică, 12 ianuarie 25

Marii maeștri aduc spre noi „Lumina care te zidește”

Cartea-album „Orăvitzan- Lumina care te zidește”, de Dorina Sgaverdia, a fost prezentată, în premieră, la Muzeul Banatului Montan din Reșița, în prezența unor personalități ale culturii și a publicului interesat.

Reuniunea a început, însă, cu prezentarea scurt-metrajului „Oul dogmatic și mirabila sămânță: Silviu Orăvitzan”, regizat de Ioan Cărmăzan, căci marele artist bănățean a fost în centrul atenției tuturor. Filmul face parte dintr-o serie de trei pelicule care au în centrul atenției personalități ale culturii regionale și universale (pentru că lucrările lor au depășit cu mult granițele țării). Este vorba despre filmele dedicate sculptorului Bata Marianov, pictorului Silviu Orăvitzan și urmează cel care îl are în centru pe scriitorul Ioan Mărin Almăjan.

Despre cartea Dorinei Sgaverdia au vorbit în termeni elogioși criticul Ada D. Cruceanu, editorul Gheorghe Jurma și profesorul universitar Marcel Tolcea. Deși s-au scris mai multe cărți despre artistul născut la Ciclova Montană și s-au publicat mai multe albume, „Orăvitzan-Lumina care te zidește” are o însemnătate aparte:

Este o carte care recapitulează, care pune niște accente, care așează într-un puzzle foarte inspirat lucrurile esențiale care s-au scris despre Silviu Orăvitzan și în opinia mea adaugă un fel de condiment cu totul și cu totul unic: cel al locului. Pentru că Silviu Orăvitzan aparține Carașului în mod evident atunci când te gândești la picturile lui de început, dar mai ales la referințele lui către lumea copilăriei și a locurilor geometrice din acest spațiu minunat”, a spus profesorul Marcel Tolcea.

Părinții artistului au fost dascăli, considerați în perioada interbelică adevărați „stâlpi ai comunității”, iar Silviu a crescut în bogata bibliotecă a tatălui, dar s-a legat de zonă și prin lucruri mai profunde.

M-am trezit cu un cer deasupra mea plin de covoare și cusături, prin care au ajuns la mine datele acestea fundamentale ale poporului ăsta din care mă trag și pe care, printr-un șir de simboluri și semne ale timpului în cusături, covoare și țesături, le-am reluat și le-am confruntat cu marile culturi ale lumii în diverse zone: în America și în marile capitale ale lumii, și am văzut că lucrurile astea sunt similare. Adică săpând în curtea noastă, în fântâna noastră, dăm de aceeași apă freatică și care este peste tot la fel. Și acolo, oamenii răspund la întrebări fundamentale: ce este viața, moartea, tristețea, bucuria. Acolo suntem egali, nu suntem nici mai deștepți, nici mai proști. Acolo ne adunăm cu toții prin simboluri și posibil să avem o bucurie comună și un spațiu comun” – a mărturisit acesta.

Vizibil emoționată pentru întâlnirea cu fostul ei profesor de desen, Dorina Sgaverdia a adus în atenția auditoriului și întâlnirea pe care artistul a avut-o la Paris cu filozoful Emil Cioran, care considera că Silviu Orăvitzan este un artist extraordinar, dar și cu Sergiu Celibidache, care afirma că cel mai mult intră în starea lui de român atunci când privește operele lui Silviu Orăvitzan.

O altă carte-album despre „pictorul luminii” este în pregătire și îi aparține istoricului orăvițean Ionel Bota și va ieși în curând din tipografie.

Daniela TUDOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei