Marius Cornici: „Domnul primar face afirmații hazardate! În România dreptul la educație este garantat prin Constituție!”

modelmic (1)

Ca urmare a articolului publicat de Reper 24 în care primarul Ioan Popa le transmite directorilor de școli și licee din Reșița că nu le va mai plăti datoriile, reproșându-le totodată că nu știu să își administreze bugetul astfel încât să acopere toate cheltuielile materiale ale unităților de învățământ pe care le gestionează, inspectorul școlar general al ISJ Caraș-Severin, Marius Cornici, vine cu un „drept la replică”.

Domnul primar face afirmații hazardate ! În România dreptul la educație este garantat prin Constituție, iar calitatea educației depinde de calitatea vieții. Legea educației naționale, Legea 1/2011, așa cum a fost gândită de guvernul PDL și promovată de dl. ministru Funeriu, a presupus realizarea unei reforme globale care a afectat întreg sistemul educativ, prin delegarea unor competenţe de decizie sporite în direcţia şcolii, a partenerilor sociali şi economici, pierzându-se însă, din vedere și implementarea unor politici de dezvoltare locală coerentă şi solidă, în măsură să încurajeze descentralizarea sistemului de învăţământ. S-a introdus conceptul de finanțare de bază a școlilor, care rezultă prin multiplicarea costului standard per elev/preşcolar cu coeficienţi specifici unităţii școlare şi cu numărul de elevi.

Din nefericire, în Reșița, ,,oraș deschis” de către dl. primar Popa, populația descrește pe an ce trece din cauza lipsei locurilor de muncă și a scăderii nivelului de trai. Implicit, scade și numărul elevilor, ceea ce produce efecte negative în managementul financiar al unităților de învățământ. Deși dl. primar Popa a afirmat, cu vădită desconsiderare pentru personalul din școli (didactic, auxiliar, nedidactic) că mărirea salariilor ar fi factorul care determină un dezechilibru în bugetul unităților de învățământ, fiindcă nu s-a mărit și costul standard per elev, precizez că prin HG nr. 169/2019 a fost modificată și completată HG nr. 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preșcolar și stabilirea finanțării de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat, care se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din T.V.A. prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/preșcolar.

Spre exemplu, dacă pentru anul 2013, valoarea costului standard pentru coeficientul 1, corespunzător costului standard per elev din învățământul gimnazial din mediul urban, a fost de 2420 lei, în anul 2019 valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 5.384 lei. Școlile sunt o instituții reprezentative ale comunității și pentru ca parteneriatul şcoală-comunitate locală să funcţioneze adecvat, autorităţile locale trebuie să se alăture demersului de susţinere a educaţiei, chiar dacă responsabilitatea pentru gestionarea bugetului fiecărei unități de învățământ revine Consiliului de Administrație și directorului. Unitățile de învățământ din Reșița, puse la colț de dl. primar Popa prin realizarea ,,topului datornicilor”,sunt unități mari, care întâmpină dificultăți în funcție de profil, având în administrare și internate, cantine, săli de sport. Nu se poate compara situația de la Traian Lalescu care nu are atâtea corpuri de clădiri, care au clase cu efective între 28 – 32 elevi, cu situația de la licee tehnologice ori alte școli.

Învățământul profesional, dual, funcționează și pe grupe ( de 10 elevi/ 14 elevi ) cu calificări diferite și costuri aferente. Liceul Traian Lalescu având și școală postliceala, cu locuri cu plată, are venituri consistente la extra-buget. Mai amintesc faptul că școlile care primesc încălzire prin centralele termice ce aparțin de Primărie, plătesc aproape dublu față de școlile care au centrale proprii. Costul crescut la energie termică, pentru multe unități de învățământ din municipiul Reșița, se datorează sistemului neperformant de furnizare a agentului termic: școlile au rămas singur consumator legat la centralele termice ale Primăriei Reșița, puncte termice ce generează costuri imense, în comparație cu școlile care au centrale termice.

Demersurile “managerilor neperformanti/ incompetenti”, pe lângă Primăria Reșița, de a fi înlocuite aceste puncte cu centrale proprii, s-au blocat de raspunsurile reprezentanților primăriei, ca aceste puncte termice nu au fost amortizate și nu pot fi scoase din uz și înlocuite. De aceea, consider că administrația locală trebuie să sprijine buna funcționare a acestora, prin alocarea de finanțare complementară, conform Legii 1/2011 și prin consilierea directorilor, care au încheiat în sensul administrării școlii, gestionării patrimoniului şi a mijloacelor materiale şi băneşti ale acesteia, contract de management administrativ-financiar cu Primăria Reșița. Sunt de părere că, dincolo de culoarea politică, toți actorii sociali și instituțiile reprezentative din Reșița au datoria, legală și morală, să se implice cu responsabilitate înțelegerea și rezolvarea dificultăților cu care se confruntă unitățile de învățământ, în care învață copiii noștri, generațiile viitoare”, a precizat Marius Cornici, inspector școlar general, ISJ Caraș-Severin.

Citește și: Primarul Ioan Popa, indignat! „Altul dă tonul la muzică, iar eu plătesc”

 

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

 1. ARMANI

  In viziunea domnului primar, sa incalzesti o garsoniera e ca si cand ai incalzi o casa, asta inseamna profesinoalism…iar acolo unde sunt mai multi oameni care cotizeaza este normal sa se incadreze in bani caci suma este mai mare..deci cine este incapabil domnule?

  Raspunde
 2. Rică acel Rică

  Foarte bine a punctat Marius Cornici , în sfârșit din PSD mai razbat si voci care spun lucrurilor pe nume , căci de tranzacționiști ne-am săturat .

  Raspunde
 3. Maria

  Primarul e bun la promenade si la pictat blocuri si asa ia fata la multi din orasul asta,dar faptul ca in 2019 nu este platit gazul in scoli asta spune totul despre el ca om,drumurile sunt vai si amar,a facut si el 2 alei si 2 parcari si gata!!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei