Județul Caraș-Severin are peste 800 de monumente istorice înscrise în Patrimoniul Cultural Național al României. Din păcate, de-a lungul timpului, multe dintre monumentele istorice ale județului au fost distruse sau chiar demolate, atrage atenția parlamentarul PSD de Caraș-Severin, Marius Damian.
Deputatul cărășean vine și cu o veste bună: Camera Deputaților a adoptat Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.19/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice PL-x nr.161/2024. Drept urmare, monumentele istorice sunt protejate indiferent de regimul lor de proprietate sau de starea lor de conservare.
„Protejarea monumentelor istorice este parte componentă a strategiilor de dezvoltare durabilă economico-socială, turistică, urbanistică și de amenajare a teritoriului, la nivel național și local.
Modificările aduse asupra Legii nr.422/2001 privesc îmbunătățirea eficienței procesului de protejare a monumentelor istorice, adoptând legislația la cerințele actuale și particularitățile specifice identificate în gestionarea acestor obiective culturale.
Pentru monumentele istorice care nu au proprietar cunoscut, a fost propusă introducerea posibilității de notificare publică, pentru deciziile de clasare de urgență, această măsură permițând luarea măsurilor de urgență, necesare pentru salvarea bunurilor imobile aflate în pericol iminent de distrugere sau de alterare fizică.
În Caraș-Severin avem peste 800 de monumente istorice înscrise în Patrimoniul Cultural Național al României, cu care ne mândrim, și pe care trebuie să le protejăm.
Monumentele istorice ale județului și ale țării noastre, păstrează moșteniri culturale și ne oferă o fereastră în trecutul civilizațiilor, acestea putând să contribuie la economia locală, prin atracția de turiști, iar conservarea acestor monumente istorice este necesară pentru a asigura transmiterea acestora către generațiile viitoare”, transmite deputatul Romulus-Marius Damian.
Karina TINCUL