fbpx
7.4 C
Reșița
miercuri, 06 decembrie 23

Marius Damian: „PSD a susținut acordarea voucherelor pentru energie“

Iarna bate la ușă, iar răcirea vremii a obligat mulți români să facă focul în sobă sau să pornească centralele de apartament, gândind cu frică la facturile ce vor veni. Pentru categoriile vulnerabile care nu au posibilitatea să-și achite facturile de energie, electrică sau termică, Executivul a decis prelungirea cardurilor care le permit românilor cu venituri mici și foarte mici să-și achite facturile.

Despre acest subiect a vorbit ieri și deputatul PSD de Caraș-Severin, Romulus Marius Damian în Camera Deputaților:

„Guvernul, condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu, prelungește valabilitatea cardurilor de energie, de la 31 decembrie 2023 până la 31 martie 2024.

Cei aproximativ 2 milioane de beneficiari ai acestor vouchere, români din categoriile vulnerabile, se vor putea bucura de valabilitatea extinsă, iar trecerea prin sezonul rece va fi mai ușoară. În 2023, pentru plata facturilor la energie electrică au fost acordați câte 1.400 lei, în două tranșe de câte 700 de lei. 

Cardurile sunt emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, instituție care asigură și furnizarea de informații către public privind emiterea, distribuirea și utilizarea cardurilor de energie, inclusiv cu privire la sesizările formulate.

Pot beneficia de ajutoarele pentru facturile la energie și încălzirea locuinței următoarele categorii de persoane vulnerabile:

– pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– pensionarii cu pensie de invaliditate, cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– persoanele (copii și adulți) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

PSD a susținut această măsură încă de pe vremea când legislația privind plafonarea prețurilor la energie electrică a fost considerată ineficientă, iar acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili a fost prima măsura pe care PSD a propus-o în coaliția de guvernare, astfel încât să se acorde o protecție reală pentru această categorie.

Angajamentele luate atunci sunt și astăzi respectate, iar românii se pot bucura acum și de valabilitatea extinsă a voucherelor. Am susținut întotdeauna categoriile vulnerabile, iar dacă aceste măsuri nu erau luate, am fi asistat la o scădere dramatică a puterii de cumpărare a românilor și iarna aceasta ar fi fost una extrem de dificilă pentru mulți, măsura voucherelor la energie fiind doar una dintre măsurile luate în sprijinul familiilor vulnerabile. 

Îl felicit pe ministrul PSD al Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, că a obținut prelungirea valabilității cardurilor de energie în urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene și că astfel ne menținem angajamentele luate față de cetățeni“, a precizat deputatul PSD de Caraș-Severin Romulus Marius Damian în Camera Deputaților.

 

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

 1. ”Cardurile sunt emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română … Pot beneficia de … astfel ne menținem angajamentele luate …”

  Parțial fals!
  Nu beneficiază de lăudatele carduri toți cei vulnerabili și îndreptățiți ci (teoretic, birocratic și aprobatic) doar unii ”Pot beneficia …”,
  asta în funcție de percepția anchetatorului social și socialist, decizia primarului, directorul AJPIS și a altor personaje, funcționari pu(b)lici cointeresați sau abilitați (bizantin).
  Dovada (L.277-2010-R):
  ”a) 0,06 ISR pentru familia cu un copil;”

  (3) Răspunderea asupra conţinutului anchetei sociale revine persoanelor care au efectuat ancheta socială şi primarului.”

  Adică răspunderea (pentru falsuri și mânării) este în fața … nimănui.
  Astfel …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei