Medic de la UPU-Smurd Reșița: tunelurile de decontaminare, ineficiente împotriva COVID -19

 

smurd

Multe orașe din țară par cuprinse de febra producerii și achiziției de tuneluri de dezinfectare. Acestea sunt instalații care, folosind împrăștierea de biocid sau dezinfectant și lămpi cu ultraviolete (UV), ar ajuta la reducerea virusurilor și a bacteriilor de pe încălțăminte, haine și mâini, odată ce o persoană trece prin tunel.

Medicul reșițean de la secția UPU-SMURD a Spitalului Județean de Urgență, Cosmin Librimir ne explică de ce aceste tuneluri nu sunt eficiente atunci când vine vorba de COVID-19.

Am să mă refer exclusiv la…ultraviolete. Ideea este ca eficiența radiației UV este dată de următorii parametri: intensitatea radiației ultraviolete, lungimea de undă, spațiul delimitat în care acționează, distanța față de suprafața de decontaminat și timpul de acțiune.

UV, cu lungimea de undă între 200-280nm, inactivează moleculele de ADN și/sau ARN (monocatenare sau dublucatenare), adică țintesc fix și genomul lui COVID-19, în condiții de laborator dar, în practica actuală, acest lucru depinde de tipul de virus, intensitatea radiației, timpul de expunere și abilitatea UV de a ținti virusurile din aer. De exemplu, HIV (tot un virus ARN) „crapă” în 4 ore de expunere la lampa UV cu vapori mercur cu lungimea de undă de 254 nm, intensitate de 15 Watt și de la distanta de 30 cm.

În primul rând, teoretic și practic, fără protecție, la UV de tip C, cele eficiente la omorât virusurile, nu ar trebui să se expună nimeni! Dacă durează ore ca sa te arzi cu UV-A sau UV-B la soare, la UV-C durează secunde. Nu trebuie expuși ochii!!!  Deci nu ridicați privirea spre lămpi, ca sa vă dezinfectați …cu simt de răspundere, decât dacă aveți ochelari protecție UV!

În al doilea rând, dacă ne dorim să moară în chinuri COVID-19, va trebui să-i administram radiație UV-C artificială – cea eficientă. UV-A si UV-B, cele pe care ni le luam noi în „bot” când facem cancer de piele pentru că stăm ca prostii la soare în miezul zilei, nu au niciun efect. Iar noi nu avem parte în mod natural de UV-C pentru că e filtrată în cantitate mare de stratul de ozon”, mai precizează medicul de la UPU.

Conform doctorului de la SJU Reșița, studiile au arătat că UV-C artificială inactivează virusurile de tip Sars-Cov, „verișorii” lui COVID-19, la intensitatea de 90 W/cm2, la distanță de 3-80 cm cu o expunere între 15-60 minute în condiții de laborator, în timp ce expunerea la UV-A și B nu are efect.

În cazul tunelurilor pe care le-am văzut, distanța față de subiect este mult prea mare, unele lămpi sunt orientate perpendicular de direcția de înaintare prin tunel, astfel încât trecerea prin raza de acțiune este infimă, iar timpul în care se face decontaminarea este nesemnificativ, intensitatea UV-C este slabă, iar spațiul este deschis”, a explicat medicul Cosmin Librimir.

Pe scurt, ultravioletele din tunelurile de decontaminare nu omoară coronavirusul în condițiile în care sunt folosite, lămpile UV de care dispun fiind montate la aproape un metru distanță de capul unei persoane și îndreptate în direcții greșite, nu spre ținta vizată.

 

Elena FRANȚ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

 1. zero

  “tunelurile de decontaminare, ineficiente împotriva COVID -19″

  Corect!
  Şi când mă gândesc la tuburile UV de prin discoteci (cele cu “lumină neagră”), cu tub de 20W bucata care produceau vizibil fluorescenţa scamelor şi a firelor de praf de pe haine …
  Unde mai pui că timpul de expunere era de câteva ore (relaxate disco), fără ochelari de protecţie la UV dar şi fără nicio urmă de Sars-Cov 2 sau de HIV.
  Aşteptăm deci ca “iubiţii şi înţelepţii” noştrii politicieni să mai achiziţioneze (în urgenţă) şi niscai tuneluri pentru decontaminare cu ozon şi ioni negativi.

  Raspunde
 2. Doru

  Unde mai pui faptul că acest virus rezista la razele UV mai bine dacă este prezent în medii umede. Umiditatea protejează într-o oarecare măsură virusul. Ar trebui o temperatură de peste 30 de grade Celsius și umiditate de maximum 40-50% pentru a-i veni de hac, dar aceste condiții nu sunt optime pentru oameni, așa că nu se utilizează în clădiri. S-ar putea face aceste tratamente, în lipsa ocupanților. Am scris un articol pe tema asta, cine dorește îl poate vedea.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei