fbpx
18.7 C
Reșița
duminică, 19 mai 24

„Mergeau la șantaj”! Primarul Popa, mulțumit de o decizie a Guvernului

O veste fantastică, pentru care le mulțumesc celor din Guvern”, a exclamat primarul Reșiței, Ioan Popa, atunci când a fost întrebat ce părere are de Ordonanța de Urgență adoptată săptămâna trecută și care aduce o serie de schimbări în legislația din domeniul achizițiilor publice.

Guvernul a adoptat Ordonanță de Urgență menită să flexibilizeze și să urgenteze implementarea proiectelor majore de investiții. Potrivit Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, scopul modificărilor legislative este atribuirea mai rapidă a contractelor de achiziții și, implicit, îmbunătățirea absorbției fondurilor europene.

„Este o veste fantastică, pentru care le mulțumesc celor din Guvern, prim-ministrului Cîțu, celor de la Agenția Națională de Achiziții Publice.

Sunt două lucruri extrem de importante în această ordonanță: unul este legat de faptul că se dublează garanția pe care un constructor trebuie să o pună dacă contestă o licitație, astfel încât să scăpăm de contestatarii de meserie. Știți ce se întâmpla? Mergeau la șantaj. Mergeau două firme la licitație, una spunea, bă dacă nu dai ceva, te contest, ne judecăm doi ani. Și prin această măsură, ridicând această garanție pe care o pierzi în condiția în care nu se justifică contestația, descurajează foarte mult contestatarii.

O altă măsură, la fel de importantă este că dacă CNSC-ul dă dreptate beneficiarului și prima instanță dă dreptate beneficiarului, nu mai trebuie să aștepți a doua instanță, pentru că evident că a doua instanță nu poate să sucească două hotărâri date de două instituții publice și atunci își dau voie să pornești lucrările. Au fost întârzieri mari pe multe proiecte, în special pe cele de infrastructură mare. Vorbim aici de autostrăzi, căi ferate, dar chiar și la noi în orașe au mai fost situații de genul acesta”, a precizat primarul Ioan Popa.

Conform edilului reșițean, în prezent există o singură contestație la proiectele scoase la licitație de administrația locală. Este vorba de un proiect în valoare de aproximativ 4,5 milioane de euro, care prevede modernizarea iluminatului public din municipiu.

 

Karina TINCUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei