-1.2 C
Reșița
luni, 20 ianuarie 25

Milioane de români, scoși din joc de tehnologie

Pentru cei născuți înainte de 89, noua tehnologie pare, de multe ori, un obstacol de netrecut. Mulți am deprins (parțial) munca la calculator. Am început să ne distrăm și pe Facebook văzând cum face tanti Mărioara sosul de friptură, ori cum își tunde nea Vasile gazonul sau gardul din fața casei.

Mai citim un banc, mai dăm de o bârfă, mai lăcrimăm discret din colțul ochiului atunci când aflăm că s-a mai stins o vedetă cam de aceeași vârstă cu noi. Am aflat și despre binefacerile rețelei WhatsApp, cea care ne-a adus mai aproape copiii și nepoții plecați în cele 4 zări, ori ne dă posibilitatea să mai vorbim cu și să ne vedem frații ori prietenii aflați la sute de km de noi, prin alt colț de țară.

Știm să pornim calculatorul, tableta ori telefonul, am învățat cum să intrăm pe rețelele clasice de socializare și, în momentele de relaxare, ne informăm, ne distrăm, râdem sau plângem și nu uităm să dăm un like ori să distribuim o inimioară.

În mare parte, cam la atât se reduc cunoștințele noastre în ceea ce privește saltul tehnologic la care asistăm. Mulți dintre noi nici nu au auzit de Instagram, X, LinkedIn, Snapchat, Tumblr, Pinterest, Sina Weibo, Reddit ori TikTok. Cele mai multe dintre acestea sunt dedicate exclusiv tinerilor, cei născuți în era digitală și crescuți la umbra inteligenței artificiale.

Poate vi s-a întâmplat și vouă să vă prindeți urechile umblând aiurea prin telefon și să vă descurce nepotul, un țânc abia ieșit din găoace în urmă cu 8-9 ani. Deh, la ei e mai ușor, mai simplu decât e pentru milioane de persoane trecute de prima tinerețe.

Poate că n-ar fi un lucru rău. Nici bunicii noștri nu au avut parte de telefoane mobile (mulți nici de cele fixe), de internet ori rețele de socializare și au trăit bine mersi și fără ele. Din păcate, însă, în ziua de azi dacă nu ai acces la toate acestea sau nu ai priceperea necesară pentru ele, ești scos din joc.

Cam asta se întâmplă în acest sfârșit de an cu alegerile prezidențiale. E drept că toți candidații au avut acces la această tehnologie, dar puțini au știut să se promoveze (la limita sau chiar dincolo de ea a legalității).

Rezultatul e cel scontat de unii și neînțeles de alții. Milioane de români nu au acces la informații despre unul dintre candidați. A apărut doar pe TikTok, a crescut, s-a dezvoltat exponențial doar pentru o singură categorie de alegători. Fără dezbateri televizate, fără declarații ori răspunsuri pentru reprezentanții presei, ignorând cu bună știință o mare parte din electorat.

Duminică avem alegeri; doi candidați, două curente diferite. Unul pro est, altul pro vest din propriile lor declarații. O parte a electoratului îi cunosc; mulți însă nu vor merge la vot din lipsă de informații sau vor vota cum le spun copiii ori nepoții plecați de ani, culmea, spre vest în căutarea unui trai mai bun, într-o lume liberă.

Liberi suntem și noi să alegem duminică. Să alegem ce? Cum să facem diferența dacă nu avem informații? Ne bazăm pe instinct, ori alegem viitorul președinte asemeni numerelor norocoase de la 6 din 49? Pe ce criterii facem diferența între unul și celălalt?

Întrebări simple, dar fără răspuns pentru milioane de români născuți în mileniul trecut, incapabili sau neinteresați de a face față provocărilor actuale ale unui prezent pe care de multe ori nu îl înțelegem și a unui viitor care e doar al tinerilor. Dar oare noi, cei născuți înainte de 89, nu avem dreptul să votăm în cunoștință de cauză?

Asta doar dacă mergem să votăm. În caz contrar va trebui să ne resemnăm cu ce ne aleg tinerii frumoși liberi, deprinși cu noutățile tehnologice dar, de multe ori, incapabili să citească printre rânduri ori să recunoască omul după vorbe, fie ele și frumos meșteșugite.

Dan AGACHE

7 COMENTARII

  1. Încă o mostră de gândire comunistoidă care din păcate mai lărgește încă un pic crevasa dintre cele două Românii. Domnule Agache, aplicațiile nu sunt decât niște unelte care au fost la îndemâna tuturor. Tinerii de asemenea au dreptul la vot. Dreptul pentru ei (procentual vorbind) este sau ar trebui sa fie chiar mai mare deoarece când aleg, aleg viitorul și logica spune că viitorul lor e mai lung. Problema de fond este clasa politică actuală ticsită de jmenari, dobitoci, nespălați, inculți, impertinenți, nesimțiți ș.a.m.d. Problema este și presa care ani de zile doar a CONSEMNAT ceea ce au guițat politicieni cu calitățile enumerate mai sus. Așadar nu e de mirare că un număr foarte mare de votanți migrează către un candidat care pare a fi singura supapă trimisă de divinitate sa defuleze toată nemulțumirea adunată în timp.
    Ani de zile ați CONSEMNAT cuminței toate râgâielile unora de tip Filipescu, Tăițelu, Plujar, Dunca, Călin și alți corifei ai mocirlei și nederanjând ați legitimizat zi de zi cloaca asta . Apariția peste noapte a acestui personaj nu este produsul tiktokului. Este creația voastră indirectă, a voastră a tuturor complicilor la adâncirea mizeriei și a submediocritatii in care ne scăldăm. Bunul simț ar fi trebuit să te facă să te întrebi cum sa formulezi poate o „mea culpa”, nu să găsești vinovați un grup de vârstă care simte că nu se mai poate așa și migrează către un personaj creat, studiat și promovat inteligent pe o breșă convenabilă. Este foarte bine că tinerii ies la vot. Este lăudabil că ies tinerii la vot.

    • Da, lăudabil că ies, însă CCR (adică onor judecătorii) pot anula rezultatele ieșirii tinerilor la vot, chiar astăzi, pe baza de ”informații desecretizate” provenind de la MAI, SRI, SIE.
      Fie acele rapoarte de informații falsificate sau nu.
      Deci nu contează cine votează, doar cine numără și validează (QED).
      Corect?

  2. În sfârșit mai văd și eu câte o postare logică, corectă ( imparțială astfel cum ai explicat ,, problema ” ) și coerentă ( în asentimentul meu ) sub egida ,, tineret mândria țării „. Cu mențiunea asupra faptului că , ai menționat ( probabil din ,, lipsă de spațiu și timp”… ) doar o insignifiantă ( mică ) parte a hoardelor de ,, corifei ” ( mult prea elegant catalogați astfel ) de la nivel local via zonal și central ( acolo unde zace timp de 4 – 5 ani ,, moțul ” cufurelii , alcătuite din majoritatea șparlamentarilor/guvernanților alături de ,, el prezident apolitic „… ).

  3. P. S. Dacă ai vedea nea’ Agache cum stau ,, seniorii și senioritele ” la pornoșaguri pe internet în miez de noapte ( inclusiv pe,, facebuci ” ) ți-ai schimba părerea cu privire la ,, posibilitățile și abilitățile ” multora dintre aceștia de accesa orice altă platformă online ( mă refer în antiteză cu ceea ce ai scris matale în articol ) … Acum se cacă pe ei și dau de ceasul morții pesediștii și peneliștii & CO fiindcă ,, vezi doamne ” nu au avut acces babalâcii la Tik Tok și alte platforme susmenționat. Păi’ la câți bani ( jefuiți de la buget și prăduiți de la noi ,, restul lumii ” ) a tocat PSD-ul și PNL-ul pe campania mizerabilă și supercostisitoare ( dați la presă și tembeliziunile ,, de casă ” / acolite sau pe te muri ce alte tâmpenii / aberații precum ,, Un ostaș în slujba curului din vârful dulapului de la Cotroceni ” ) , mai bine televizau direct discuțiile / postările publice de pe Tik Tok ( sau de pe alte asemenea platforme ) și rezolvau ,, problema egalității de șanse ” pe care o invocați în articol. Spre exemplu ( ipotetic vorbind ) , ce șanse de a fi promovat în mod corect / echitabil la televiziunile naționale și în presa centrală / zonală aș fi avut eu , în situația în care aș fi candidat independent la funcția de președinte al statului , comparativ cu candidații PSD , PNL sau cu cei de la celelalte mari partide politice ?

  4. Corect Z. Nici nu înțeleg de ce mai trebuie circul ăsta cu votarea. Ar putea CCR să pună pe cineva care zic ei că e constituțional și gata. Oricum democrația a fost îngropată, i s-a cantat prohodul, deci ne mai auzim la parastas. Și prostannis s-a hotărât el că mai rămâne președinte. Veghează hoții sa nu fie furată democrația. 😅😅😅

    • Circul cu votarea (alegeri ”libere”) era necesar pentru impresia artistică (înduioșarea publicului extern și a buzunarelor aferente).
      Centralismul democratic (de sub odiosul și sinistra) a fost substituit cu democrație centralizată (a sucesorilor acestora), tot așa cum în ”parchet” sunt tot procurori, chiar dacă nu i se mai zice ”procuratură” (sovietică).
      Aceeași ”Mărie” …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei