fbpx
6.7 C
Reșița
marți, 21 martie 23

„Milițienismele“ Poliției Române

Despre Poliția Română….numai de bine. Ai putea crede că după 32 de ani și jumătate de la evenimentele din Decembrie 89, instituția s-a curățat, s-a primenit, s-a înnoit. Așa ar fi fost normal să scape de milițienii burtoși, de „ta majori“ cu 2 clase mai mult ca trenul, de oamenii școliți după modelul KGB-ist.

În mare parte s-a și reușit, atâta doar că acum se aplică dictonul „la vremuri noi, tot noi“. Altfel spus, parte din metehnele vechilor milițieni s-au perpetuat și la noua generație de flăcăi vrednici, de toată isprava, școliți după reguli noi și scoși la pensie mai devreme decât ar fi sperat.

Păi dacă sunt oameni noi, marea majoritate prunci de țâță în vremurile de mult apuse, ar fi trebuit (teoretic) ca și mentalitatea lor să fie alta. Atâta doar că odată intrați în pâine, cum se zice, au deprins obiceiurile vechi, neșterse din mentalul colectiv, au dat (nu generalizez) de aceeași șefi obedienți superiorilor, ori politicienilor, cu multă școală dar degeaba, care ar face orice să își păstreze scaunul călduț, lefa babană, sporurile nemeritate și să se complacă într-un  „dolce far niente“.

spot_img

Au încercat ei miniștrii perindați pe la șefia instituției să mai schimbe câte ceva, dar au sfârșit acaparați de sistem sau înlăturați pe motiv de … deranj. Valabilă afirmația pentru cărășanul Vela, pentru Bode, Blaga, Igaș, Dragnea, Stroe, Tobă ori Carmen Dan ori toți ceilalți. Și nu au fost puțini: 30 în 32 de ani. E drept că unii au stat mai mult, alții mai puțin, dar de la un ministru la altul, „milițienismele“ din Poliția Română au crescut ca intensitate, s-au înmulțit și s-au extins de la o zonă la alta.

Până să mă acuzați că am ceva cu ei, vă dau câteva exemple: polițiști găsiți băuți ori drogați în timpul serviciului; traficanți de droguri; ucigași de copii pe trecerile de pietoni; patroni de bordeluri de lux; supervizori în rețelele de trafic de carne vie; pedofili și câte și mai câte.

Mai nou, „Tilică de la MFA cu cureaua de câlț“ (vorba vine că acum sunt frumoși și rumeni în obraji, îmbrăcați elegant, cu limbi străine în tărtăcuță și lovele în portofel), au mai găsit ceva de făcut: să caute nod în papură șoferilor care protestează în benzinării împotriva scumpirilor aberante la combustibili.

Vine omul, alimentează de 2 – 3 lei sau mai puțin, blochează pompa pentru că nu vine singur și pentru că nimeni nu are ce să-i facă sau să-i spună (că doar nu era să le dea amendă nenea milițianul că a alimentat de 50 de bani), îi așteaptă la ieșirea din benzinărie și încep: ba că nu ai semnalizat, ba că nu funcționează un stop, ba că ai avut pușculița pe scaunul din față fără centură și alte „milițienisme“ din astea. Păi pe cei care fac noaptea „liniuțe“ prin oraș, ori pe cei ce înnegresc asfaltul cu drifturile lor nu-i vedeți?

Nu spun că e corect protestul șoferilor, dar este perfect legal. Dar pentru că nu vrei tu, nenea organu să se mai repete astfel de lucruri vi și le dai amendă să se învețe minte. La fel cum le-ai dat amendă în pandemie ba că nu avea mască, ba că nu era culoarea potrivită, ba că a scăpat porcul din ogradă și ai fugit pe uliță după el fără declarație pe proprie răspundere.

Siguranță și încredere, parcă asta e deviza Poliției Române. Siguranța cui și încrederea în cine pentru că voi (nu generalizez, dar e suficient un măr stricat în coș), voi polițiștii de azi, sunteți vajnicii urmași ai milițienilor de ieri. Și e păcat, pentru că acum 32 de ani au murit oameni pentru a scăpa Poliția Română de „milițienismele“ de altădată.

Dan AGACHE 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

2 COMENTARII

  1. Cine nu i-a văzut în toiul,,activități ” pe acești puieți de speță cadre de nădejde ce poate să facă ei mai bine decât hlizeala pe smartphone și iphone, plimbăreți cu mașina pe banii contribuabililor, și să complecteze hârtii bașca mai fac și mișto de cetățenii care chiar au diverse probleme. Eu unul sunt dintre miile de pățiți și un lucru e sigur nu mai apelez la ,,serviciile ” acestor inapți și inepți cu cașchetă și baston de pus pe fugă covidul, babele cu mărar și pătrnjel și copiii. Asta este instituția milițienească made of Rommaness o porcherie de tot râsu, Stan și Bran se răsucesc în mormânt de ciudă. Ciaureli

  2. ”Siguranță și încredere, parcă asta e deviza Poliției Române.”

    Nu, deviza a fost (cu emblema textilă)
    ”LEX ET HONOR”
    Însă stocul este epuizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei