13.5 C
Reșița
duminică, 16 martie 25

Ministrul Energiei, Virgil Popescu are „rezerve”

Confruntați cu creșteri în lanț de la gaz și energie, combustibili și produse alimentare, materiale de construcții și bunuri electrocasnice, vacanțe și rate la bănci, românii și-au cam terminat concediile și se pregătesc de începerea școlii. Desigur, aceasta va veni cu alte costuri pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, fondul clasei, cel al școlii, cel al dirigintei și… tot așa.

Nici nu va începe bine școala că va veni anotimpul rece. Gata cu căldurile toride, cu temperaturi exterioare de 38-39 de grade (la umbră), gata cu plimbările sub clar de lună ori cu promenada pe corso. Frigul, ploile reci de toamnă ori lapovița și ninsoarea ne vor lua din nou (a câta oară) prin surprindere.

Problema încălzirii, a facturilor, a plății acestora va deveni laitmotivul românului de rând; cel de rândul 2 și 3, adică angajatul de la stat (parțial), de la privat și a pensionarilor. Cei din rândul întâi (nu-i numesc pentru că îi știm noi bine) nu vor avea astfel de probleme. Când noi mai stingem câte un bec sau mai punem o haină pe noi (pe motiv de factură umflată de băieții deștepți) ei, cei din prima linie (sau rândul întâi dacă vreți), mai închid o casă în care oricum nu stă nimeni, mai fac o excursie prin țările calde și nu se uită la „mizilicuri“ din astea cum ar fi facturile enorme.

În tot acest timp, românul (nu cel din lojă, ci acela din rândul 2, 3 sau…n+1) se uită cu ochii mari de spaimă și nedumerire spre Guvern: „Noi ce facem, cum plătim“? Ups, ghinion. La asta trebuia să vă gândiți de astă vară, nu acum. Lasă că știu ei guvernanții ce fac și fac bine, că doar de asta i-am ales.

Uite ministrul Energiei, de exemplu, Virgil Popescu are „rezerve“; nu, nu de căldură, gaz sau electricitate. El are rezerve că o scădere a TVA-ului la fel ca în Germania de exemplu (măsură propusă de USR), ar da rezultate și în România:

„...din experienţa văzută în România pe alte scăderi de TVA, ulterior, într-un timp relativ scurt, preţul a revenit spre normal, diferenţa de TVA regăsindu-se în profitul comercianţilor”, a declarat Virgil Popescu.

Aoleu, păi statul nu are ac de cojocul lor la fel ca în Germania? Și dacă nu, de ce nu? Iete d-aia că nu știe, nu vrea, nu poate sau e mână în mână cu băieții deștepți din energie, care cumpără ieftin și vând scump, că statul (prost administrator) plătește, că românul plătește (că doar nu o să doarmă în frig).

Poate veți spune că sunt nostalgic, dar mă întreb: oare gazul ăsta nu e din zăcăminte românești? Nu ne aparține nouă, românilor? Oare energia asta electrică nu e produsă în termocentralele și hidrocentralele românești, făcute de părinții și bunicii noștri?

De ce trebuie să vină un neamț, italian, american ori un francez (mă rog, companiile lor) să ne vândă nouă gazul curentul, apa la suprapreț, să scoată profitul neimpozitabil peste graniță și noi să rămânem cu buza umflată și portofelul gol? Oare statul, serviciile, Guvernul, instituția prezidențială nu văd? A, e legea prost făcute de partidul X sau Y… Dar cei 600 de parlamentari ce fac? Nu ar trebui să modifice legile, să le aducă în concordanță cu nevoile noastre?

Ba da, vor spune unii, dar… nu ne lasă UE!!! Mare șmecherie cu cu UE ăsta. Cum vine el și face legea la noi, cu largul concurs al celor aleși de noi, ce timp de 32 de ani au făcut cam tot ce au vrut, iar acum, la bătrânețe se chinuie săracii să trăiască dintr-o amărâtă de pensie… specială.

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

  1. ”Oare energia asta electrică nu e produsă în termocentralele și hidrocentralele românești, făcute de părinții și bunicii noștri?”

    Nu mai e. A fost … până la peneleii (de zdrobeta).
    Că Popa, că Popescu … egal.

    ”În martie 2021, ca să dea bine la Bruxelles, guvernul României a închis Termocentrala de la Mintia care producea zece la sută din energia electrică din sistemul național …”

    **Link-urile nu sunt permise!**

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei