Regiile autonome de stat, printre care se numără RAPPS, Romsilva, ROMATSA şi 80% din aeroporturile de stat din ţară, riscă să ajungă pe mâna unor societăţi cu răspundere limitată (SRL), în urma deciziei Guvernului care a iniţiat şi aprobat un proiect de lege care vizează modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Totuși, se pare că PSD, parte din actualul act de guvernare, nu este în niciun caz de acord cu această ordonanță de urgență.
În acest sens, Reper24 a dorit să afle de la senatorul PSD Ion Mocioalcă, care este poziția pe care o au social-democrații în raport cu un posibil act de privatizare al pădurilor românești.
Ion Mocioalcă: „Ceea ce vă pot spune din capul locului este că Partidul Social Democrat nu este și nu va fi de acord sub nicio formă cu o acțiune pripită prin care ar urma să fie privatizate pădurile statului și transformarea Romsilva într-o societate comercială.“


Reper24: Totuși, domnule senator, se vorbește de un act al guvernului, de o ordonanță de urgență de care ar fi trebuit să fie înștiințat și partenerul de coaliție – PSD.
Sen. Ion Mocioalcă: „În niciun caz nu ne-am aflat la baza întocmirii acestui document și, așa cum știți, nu avem pârghiile ministeriale în ce privește administrarea pădurilor din țară, a ocoalelor silvice, a domeniului silvic, arii protejate, etc.
Ceea ce pot să le transmit cu certitudine celor ce au urmărit evoluția acestui subiect, este că atât timp cât ne vom afla la guvernare îi asigurăm pe români că acest lucru nu se va întâmpla, indiferent de forma în care va fi rezolvat mult discutatul jalon din PNRR, stabilit de cei din USR și PNL.
Sub acest aspect, cetăţenii trebuie să ştie că cele două partide sunt responsabile inclusiv pentru acest jalon care impune transformarea regiilor statului în societăți comerciale, aspect reclamat de sindicaliștii Romsilva ca factor de mare risc pentru pădurile României“.
R24: Sunteți un politician cu expertiză, care a condus comisii importante, organizații de partid cu rezultate. Ce interese s-ar ascunde în spatele acestei ordonanțe de guvern?
Sen. Ion Mocioalcă: „Se spunea încă din antichitate că experiența este cel mai bun profesor. Și acum revin. Să nu creadă cineva că cei care au întocmit și documentat acest OUG au vizat interesul național. Afirm asta pentru că discutăm de o miză uriaşă, în joc fiind 3,1 milioane de hectare de păduri proprietate publică de stat, care stochează, din datele pe care le dețin, un volum de aproximativ 1 miliard de metri cubi de lemn, cu o valoare care depășește 100 de miliarde de euro. Considerați că este aceasta o miză îndestulătoare? Desigur e o întrebare retorică…“
Reper24: Domnule senator Mocioalcă, este PSD-ul, în acest moment, în măsură să blocheze această inițiativă, în spatele căreia s-ar putea afla chiar partenerii dumneavoastră de guvernare sau grupuri de interese din această sferă a exploatării și prelucrării lemnului?
Ion Mocioalcă: „PSD este un partid al românilor și de aceea o spunem fără să ne ascundem după degete: nu vom fi de acord să punem pe tavă unor grupuri de interese cele 3,1 milioane de hectare păduri de stat! Vin dintr-unul din cele mai împădurite județe din țară, Caraș-Severinul iar cea mai mare bogăție și resursă regenerabilă pe care România o deţine la momentul actual este pădurea. Nu vom permite experimente pe pădurile statului!
Exploatarea pădurilor proprietate a statului trebuie să rămână în continuare în sarcina unei entități controlate de stat, nicidecum a companiilor private iar PSD nu poate și nu va fi de acord cu măsura stabilită de PNL și USR prin PNRR de a impune transformarea regiilor statului în societăți comerciale fără un plan extrem de bine gândit, pentru fiecare caz în parte“.
Sergiu TABAN
Articole din ciclul „Pinocchio și prietenii lui din peeseedee”.
Redacția, vă rog să-i amintiți „senatorului cu expertiză” de cazul Amar Ienea, care a îndrăznit să-l controleze pe socrul lui Alfred Simonis, și ca răsplată, a fost dat afară de la conducerea Direcției Silvice Timiș.
Cam așa stau lucrurile în cadrul grupurilor de interese din peeseedee, nu cum spune „senatorul doctorat cu expertiză”. S-o lase mai moale cu minciunile, că îi cresc burta și gușa.
Sen. Ion Mocioalcă: „ …nu avem pârghiile ministeriale în ce privește administrarea pădurilor din țară …
–
Detaliu tehnic (de Romanistan):
”Articolul 65
(1) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (nr.109/2011 n.n.) se abrogă dispozițiile art. 7 și art. 12-14 din Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale …”
– adică prin (h)ordonanță de ”(h)urgență” se poate abroga o lege, un parlament, etc., oricând și oricum.
Nimic nou.
Trăiască democrația!
P.S.
Art. 7 (abrogat):
”Guvernul poate institui orice formă de control al preţurilor şi tarifelor la bunurile şi serviciile de interes public …”
Art. 13 (abrogat):
”…
Execuţia investiţiilor prevăzute la alin. 1 şi 2 se adjudecă pe baza de licitaţie publică, organizată potrivit legii care reglementează achiziţiile publice.
…”
Sâc!