Sâmbătă, 10 decembrie, la Caransebeș a avut loc evenimentul de bilanț al proiectului educațional al Eparhiei Caransebeșului, „Împreună pentru copiii noștri”, dar și al programelor de tabere TDIS, respectiv TDIF. Evenimentul a reunit zeci de voluntari ai taberelor din acest an, organizatori locali, dar și parteneri ai acestui proiect. Proiectul „Împreună pentru copiii noștri” a început în luna februarie și s-a încheiat în decembrie, cu această gală.
„La Gala TDIS 2022 au participat reprezentanți ai partenerilor noștri locali, primari, directorii de școli și bineînțeles preoții, alături de voluntarii noștri, iar Preasfințitul Părinte Lucian a oferit fiecăruia o recompensă, distincțiile acordate fiind pentru primarul anului, directorul anului, voluntarul anului, preotul anului, toate au fost decernate în cadrul acestui eveniment festiv, plus diplome de mulțumire și distincții pentru toți partenerii noștri județeni, inclusiv cei din mass media”, a declarat pentru Reper 24, părintele Mihai Ciucur.
Primele luni din cadrul proiectului au reprezentat perioada de formare a celor 120 de voluntari, ca mai apoi în lunile de vară să se desfășoare cele 16 tabere de care au beneficiat 761 de copii proveniți din 33 de localități ale județului Caraș-Severin, însumând 80 de zile de tabără, după cum ne-a mărturisit părintele Mihai Ciucur, coordonatorul taberelor și inspector în cadrul Departamentului pentru Tineret al Episcopiei.
În urma votului voluntarilor, primarii anului au fost desemnați Grigore Bardac, primarul comunei Mehadia și Romeo Răduță, primarul comunei Băuțar, iar pentru directorii de școli ai anului distincțiile au fost înmânate prof. Alideia Țepeneu, directorul Liceului Teoretic „Gen. Dragalina” din Oravița și prof. Maria Damian, directorul Liceului Tehnologic „Sf. Dimitrie” din Teregova.
Preoții anului au fost votați părintele Daniel Aldescu, de la Parohia Potoc și părintele Ciprian Danci, de la Parohia Mehadia, iar titlul de voluntar al anului a fost câștigat, de asemenea, de către doi dintre tinerii cei mai harnici și merituoși, de-a lungul verii, în cadrul taberelor, și anume: Anamaria Iovu, de la atelierul de Creații Artistice și Lucian Barbescu, de la atelierul de Comunicare și Teambuilding.
„Marele plus valoare al acestui proiect a fost acela că a reușit în acest an, mai mult decât în ceilalți ani, din ce în ce mai mult de la an la an, să aducă laolaltă cei 4 piloni importanți dintr-o comunitate, pe care se sprijină educația și formarea copiilor, respectiv biserica, cea care a inițiat acest demers educațional, școala, comunitatea întreagă la nivel de autorități locale, asociații, organizații și toți cei implicați la nivel instituțional din respectiva comunitate și, foarte important, familia, veriga care de multe ori este lipsă din cadrul acestor parteneriate educaționale.
Pe lângă aceasta, proiectul a impactat întregul județ Caraș-Severin, avem la ora actuală o singură zonă în care nu am reușit să ajungem, respectiv zona Văii Almăjului și ne propunem ca în anul care vine să ajungem mai mult în această zonă, dar și în zona Clisurii Dunării și la fel, ca o prioritate, sunt cele două municipii ale județului, Reșița și Caransebeș, unde sperăm să organizăm proiecte de acest fel, respectiv TDIF – Tabăra din Inima Familiei, pentru că sunt cele mai mari orașe ale județului nostru.
Pentru anul viitor dorim să păstrăm comunitățile care sunt deja înscrise în proiect, care și-au și manifestat dorința de a continua și să extindem proiectul în zonele în care nu am ajuns și respectiv să ajungem în cele două municipii: Reșița și Caransebeș”, a declarat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul taberelor.
Lorena POENARU
„La Gala TDIS 2022 au participat …”
–
TDIS semnifică ”Travel Document Issuance System” sau altceva?