Anina, orașul din Caraș-Severin care a cunoscut o perioadă de prosperitate cu ajutorul mineritului, încearcă să se reconvertească într-un oraș al turismului, cu ajutorul fondurilor europene. Fosta mină, ridicată acum două secole, va deveni un punct de atracție pentru vizitatorii Banatului Montan.
Printr-un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional, Ansamblul Puțului I, Anina, monument industrial de clasă A, va fi restaurat, conservat, reabilitat și pus în valoare. Tot aici va lua naștere Muzeul Mineritului Anina, cel mai mare de acest fel din România.
„Conform proiectului, noul obiectiv va deveni un adevărat motor pentru dezvoltarea orașului și ne dorim ca acesta să devină un model de bună practică pentru celelalte zone miniere ale Regiunii Vest“, a declarat primarul Daniel Danu.
În cadrul proiectului vor fi restaurate, conservate și reabilitate monumente Puțul I și Mașina de extracție cu aburi, care compun „Ansamblul puțului I, Anina”, și care, ulterior, vor fi amenjate și dotate în scopul înființării Muzeului Mineritului Anina.
„Al 3-lea obiectiv pe care ni-l propunem este acela de promovare a noului Muzeu al Mineritului Anina și însușirea rolului de Centru polizator în dezvoltarea locală și regională“, a precizat primarul Daniel Danu.
Valoare proiectului depășește 15 milioane de lei, dintre care 14,5 milioane reprezintă sume nerambursabile. Proiectul este implementat prin Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.
Dan AGACHE