Noi investiții cu finanțare europeană la Bocșa, în județul Caraș-Severin

1

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și Primăria Bocșa au semnat  contractul de finanțare pentru proiectul „Îmbunătățirea calității vieții sociale și culturale a populației orașului Bocșa, județul Caraș-Severin, prin reabilitare, extindere și amenajare peisageră Muzeul Constantin Lucaci – Bocșa, reabilitare și extindere imobil existent – amenajare Casa Etnografică, Galerie Mineralogie Constantin Gruescu, Observator astronomic și amenajare peisageră teren și reabilitare și modernizare străzi în zona de Nord din Bocșa Română, județul Caraș-Severin”. Este un proiect finanțat prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, prin care vor fi realizate investiții în cadrul mai multor obiective de interes local.

O primă componentă a proiectului vizează amenajarea casei etnografice, a galeriei de mineralogie „Constantin Gruescu” și a unui observator astronomic la Bocșa, prin reabilitarea și extinderea unui imobil situat pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 39. Astfel, va fi refăcută clădirea existentă, 269 mp, prin restaurarea fațadei și recompartimentarea spațiilor interioare, și vor fi construite două noi imobile – unul de 94 mp – galeria de mineralogie, și unul de 76 mp – observatorul astronomic. În plus, prin proiect va fi amenajată o suprafață de 982 mp de zonă verde.

2

De asemenea, va fi reabilitat, extins și amenajat Muzeul „Constantin Lucaci” – imobilul de pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 41. Va fi refăcut corpul de clădire de la stradă, care cuprinde spațiile expoziționale, inclusiv fațada, va fi demolat un alt corp de clădire, va fi construit un nou imobil (spații conexe și administrative) și va fi amenajată o zonă verde de 1.360 mp.

O altă componentă a proiectului cuprinde reabilitarea și modernizarea unor străzi din zona de Nord: Flotației, Morii (tronsonul III), Bichistin (tronsonul II),  Oltului,  Livezilor (tronsonul II),  Izlazului și Romanițelor (tronsonul I și II). Structura rutieră (1,9 km) va fi adaptată astfel încât să corespundă condițiilor de trafic actuale și preconizate în perspectivă și vor fi amenajate șase treceri de pietoni.

Semnatarii contractului de finanțare au fost Eugen CISMĂNEANȚU, primarul orașului Bocșa și  Sorin MAXIM, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest – organism intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest. Valoarea totală a investiției este de 11.945.765,32 lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 11.569.199,43 lei. Perioada de implementare este de 24 de luni.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei