fbpx
-9.3 C
Reșița
marți, 07 februarie 23

„Noi vrem egalitate, dar nu pentru căței“

Fabula lui Grigore Alexandrescu se potrivește de minune cu „egalitatea“ la care suntem dispuși să achiesăm ca țară, la recomandările Uniunii Europene. La recomandări spun, căci despre decizii… ce să mai vorbim.

Umblă prin târg un banc sec: „Care e diferența între o cioară? Între o cioară și ce? Între o cioară și atât. Păi… are ambele picioare la fel de lungi; în special stângul“. Cam așa e și cu recomandările UE și clasa politică căciulită pe la Înalta Poartă a Bruxelles-ului.

Au spus bruxelezii că ar fi bine să reducem emisiile de carbon ale centralelor electrice pe cărbune, până în 2035, noi le-am închis încă de pe acum și continuăm să o facem. Ce dacă nu mai avem energie electrică? Putin e de vină! Te mai uiți că alte țări își redeschid minele și termocentralele care funcționează, culmea, pe cărbune? Interesul național o cere. Oare la noi nu există interes național?

spot_img

Nemții au făcut-o, polonezii, de asemenea, și mai sunt state care pun pe primul plan interesul cetățenilor, în ciuda recomandărilor Uniunii Europene. Dar asta e; am fost învățați să trăim cu un „tătuc“ care să ne dirijeze. Suntem prea îngăduitori cu politicienii noștri; avem prea multă lejeritate în a le ierta greșelile (făcute cu sau fără voie), ba mai mult, la alegeri, punem ștampila tot pe ei.

Acum avem o altă dandana. Parlamentarii europeni și statele membre ale UE au ajuns joi seara la un acord asupra legislației europene care ar urma să pună capăt vânzării de mașini noi cu motoare cu combustie internă până în 2035, au anunțat negociatorii. Altfel spus, gata cu benzina și motorina. Bine, bine dar cu ce ne vom deplasa? Cu mașini electrice, cu hidrogen, cu apă de ploaie sau cu puterea gândului!!!

Tare cred că desenele acelea animate cu Fred și Barney din Familia Flintstone sunt mai aproape de realitate ca oricând. Păi de unde atâta energie electrică pentru atâtea mașini? Și oare chiar nimeni nu se întreabă dacă poluarea cu acumulatori (pentru că au o durată de viață limitată) nu e mai mare decât poluarea cu combustibili fosili?

Dar cine să gândească de la noi? Fără răutate și partizanat, dar în cei aprope 33 de ani de la evenimentele din decembrie nu am văzut un om politic, ci doar niște politicieni, nu am auzit de o mișcare naționalistă, ci doar de câteva partide care se bat pentru a ajunge la putere. E ca o bătaie între maidanezi, care să ajungă primul cu capul în lesă.

După „România educată“ a lui Iohannis, un proiect fără cap și fără coadă, emis doar din dorința de a se prezenta cu ceva la alegeri pentru un al doilea mandat, a urmat „România eșuată“, care nu e un proiect de țară, ci o constatare foarte reală a situației actuale a țării noastre.

Fără industrie, fără agricultură, fără rezerve naturale, cu o migrație care a atins cote alarmante, fără lideri politici care să gândească în interesul națiunii, cu o populație sărăcită, îmbătrânită și batjocorită zi de zi, constatăm (fără uimire) că celebra zicală „Cine împarte, parte își face“ se potrivește de minune cu caracterul clasei politice autohtone. Nu e vorba de doctrine, de orientări, de istorie parlamentară, ci doar de interes propriu. Un interes al lor, la care noi, țugulanii, nu avem acces.

E un adevăr trist, o realitate cruntă. Privim (fără să facem nimic) cum România a devenit o colonie a acelorași state care, odinioară, aveau colonii în toată lumea. Acum e la fel, dar cu o oarecare tentă de libertate și de liberă exprimare. Fondul problemei e același. Suntem egali cu ei, dar doar la îndatoriri (și nici acolo) nu și la drepturi, chiar dacă în discurs sau în tratate totul sună al naibii de frumos.

Întrebarea mea e… Cine stinge lumina?

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

4 COMENTARII

 1. Chiar a trebuit să treacă 32de ani pentru ca să ne dăm seama în ce poziție ne aflăm?Greu de crezut și nu mă miră că o mulțime de lume pleacă din țarâ cu bucceaua pe spate, cățel și purcel lăsând în urmă lichelele și lichelismul. Și mai e ceva că e de actualitate. Cel mai mare rău îl fac gloatele de trompeți și ciumpalaci care strigă, urlă și o dau pe,,Slava Ucraina „, ,Noi suntem cu NATO,cu Bruxellul, cu U.E.”și alte imbecilităti emanate de aceiași imbecili care nu au nici o treabă cu patriotismul și dragostea de țară și de semeni. Am avut și noi în Reșița un exemplu în Parcul Tricolorului cu porcăria de grămezi de saci cu nisip, o aiureală non sens. Atât ne duce bidonul!🤣🤣🤣

 2. Poate că UE nu-i cea mai bună chestie dar, cum arată și articolul, avem conducătorii pe care-i avem și suntem ce suntem; așa că pun problema și altfel: ce ar fi fost pe la noi fără UE care, de bine de rău, are și reglementări „corecte” și-i mai ține, cât de cât, în frâu pe „ai noștri.

  • Acest Mc, precum si acest jurnalist dan agache, nu vad sau au alte interese, altele decat interesele Romaniei.
   De aia mi-a sters jurnalistu postarea, ca nu vrea sa fie citit adevarul.

 3. „Întrebarea mea e… Cine stinge lumina?”

  Dacă ”Di la Rasarit rasarii soarili plin di racoari” (citat) atunci lumina se stinge de la Apus.
  Nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei