La Reșița a fost dată astăzi în folosință noua șosea care face legătura între partea centrală a orașului și cartierul Govândari, o investiție de peste 60 de milioane de lei, finanțată prin Programul Național Anghel Saligny. Nu au fost tăiate panglici la inaugurarea drumului, edilul reșițean anunțând pur și simplu că circulația este deschisă după ce a dat la o parte, alături de viceprimarul Daniel Călin, indicatoarele și barierele folosite pe perioada derulării lucrărilor.
„Este vorba de o investiție de circa 63 de milioane de lei, o investiție finalizată și făcută într-un ritm, zic eu, foarte bun și îi mulțumesc pe această cale constructorului Strabag pentru tot ce au făcut. A fost o lucrare destul de complicată, o lucrare care are 3 poduri, unul dintre ele, cel din față de la Timeea, destul de complicat, cu o structură a Bârzavei destul de alunecoasă, o lucrarea cu patru benzi pe majoritatea traseului, cu piste de biciclete, trotuar, iluminat public nou și modern, câteva sensuri giratorii”, a precizat primarul Ioan Popa.
O investiție necesară nu doar pentru fluidizarea traficului în oraș, ci și în perspectiva viitoarelor investiții ce vor fi realizate în zonă: „În primul rând, Reșița deține aici în proprietate publică sau în proprietăți private peste 60 de hectare de teren, zonă industrială abandonată, acel faimos brownfield de care am tot discutat de prin 2017. Pe o bună bucată din el, noi avem preconizată o investiție într-un nou spital județean, sunt acele 12 hectare pe care le-am pus la dispoziția Consiliului Județean astfel încât să realizăm această investiție, spital județean al cărui proiect este depus spre finanțare din luna decembrie, suntem în faza de evaluare. După aceea, în zona fostei Mociur Turnate, cum era cunoscută, avem un campus universitar dual, la care am dat ordin de începere a lucrărilor, o investiție de 20 de milioane de euro, iar francezii de la CEETRUS sau Nhood, cum sunt cunoscuți mai nou, au acele proiecte mari, unul de galerii comerciale, de mall, un proiect de cash and carry pe zona de bricolaj, un aqualand și 1.500 de apartamente.
Toate aceste investiții erau condiționate de realizarea acestei infrastructuri rutiere și să nu uităm că sub infrastructura rutieră realizată de Strabag, cei de la CEETRUS a investit 4 milioane de euro și au băgat apă, canal, gaz, curent, toată infrastructura subterană, care ulterior a fost donată municipalității”, a mai precizat primarul Ioan Popa.
În ceea ce privește porțiunea de drum cu piatră cubică din zona străzii Mociur, care face legătura cu noua arteră de circulație, edilul a afirmat că se așteaptă ca lucrările să fie realizate în luna aprilie, după votarea bugetului: „Acea lucrare o vom face în regie proprie cu colegii noștri din Primărie. Estimăm să o facem în luna aprilie. Votăm bugetul local acum în martie și atunci în aprilie ne vom apuca de ea. Este o lucrare care va închide tronsonul respectiv pe circa, sper eu, nu mai mult de 2 săptămâni, pentru că ne-am propus să lucrăm acolo în trei ture, să lucrăm zi și noapte, astfel încât să o finalizăm cât mai repede”.
Karina TINCUL
Interesant că articolele care nu aduc ode partidului unic nu sunt semnate de ta ban.
Dacă nu ar fi marcajele albe imprimate pe asfalt mai că ai putea zice că este un nou episod de lăudăroșenie minciună|!
Dar se vede cu ochiul liber granulația mare a asfaltului și din micile poze că de fapt, conform legii, lipsește stratul de uzură!!!
Recepția este semnată conform proiectului?!!!
Indicatoare rutiere de orientare lipsă! Acum juma’ de oră, un tir de Ilfov se învârtea ca o găină turmentată prin giratorii pentru ca nu știa pe unde se ajunge la UCMR… Deci nu e gata! Și fără sobor de preoți la inaugurare… e o problemă!
”… destul de alunecoasă, o lucrarea cu patru benzi pe majoritatea traseului, cu piste de biciclete, trotuar …”
–
Da, iată un închizător de fabrici (și cea de biciclete) dar un deschizător de traseu (cu piste de biciclete).
Treabă ”destul de alunecoasă”, totuși pe patru benzi (ecologice).
Guvernanții se laudă că au încasat de la UE vreo 100 miliarde de coco, contribuția noastră fiind de vreo 33. Dacă ținem cont că la noi costă km de autostradă (și nu numai) de vreo 4 ori decât în alte părți, rezultă că de fapt ne-am plătit singuri lucrările. De încasat ,au încasat PORR, Strabag și alții ca ei. Autostrada Mociurului de câte ori a fost umflată?
Saracii, nu intra toti in poza la cat de multi sunt. Aduceti serii de panglici si foarfece sa fie destule pentru toti!