Nu scăpăm de vremea instabilă! Cod galben de ploi și portocaliu de inundații în Banat!

modelmic

Meteorologii informează că nu vom scăpa de vremea instabilă nici în zilele următoare. Județul Caraș-Severin este astăzi sub cod galben de ploaie și instabilitate atmosferică. În același timp, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică de cod portocaliu pentru bazinele hidrografice ale mai multor râuri din Banat.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică valabilă până vineri, 7 iunie, la ora 23:00, conform căreia instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp.  Fenomenele vor fi mai frecvente în timpul după-amiezilor.

În același timp, a fost emisă o atenționare meteorologică cod galben, valabilă până în această seară la ora 23:00. Atenționarea vizează mai multe județe, printre care și Caraș-Severin.

„În Banat, Crișana, vestul și sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul și nordul Moldovei, nordul și estul Munteniei, precum și în zonele de munte, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și condiții de grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și pe arii restrânse 35…50 l/mp”, informează meteorologii.

 

harta

În prezent este în vigoare o avertizare hidrologică de cod portocaliu pentru bazinele hidrografice ale râurilor Bega, Timiș, Pogăniș, Bârzava, Moravița,Caraș, Nera.

Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă vizate de avertizările hidrologice în vigoare și acționează prin formațiile de intervenție cu utilajele din dotare atunci când situația o impune. Acestea sunt pregătite să intervină cu utilajele din dotare pentru deblocarea albiilor și asigurarea secțiunilor de scurgere.

Deasemenea, se solicită populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Talpeanu Alexandru

    Daca au utilaje de ce nu degajează preventiv albia râurilor ,pe Bârzava ,la Berzovia este căzută o salcie foarte mare care a schimbat cursul și a erodat malul , căzând o anexă și gardul unui locatar

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei