fbpx
22.6 C
Reșița
sâmbătă, 23 septembrie 23

O altă față a României, cu banii din PNRR

Aproape jumătate din bugetul Programului Transport, 4,46 miliarde de euro, este destinată construcției de autostrăzi și drumuri expres în România. Printre oportunitățile strategice incluse se numără Autostrada Sibiu-Piteşti, drumul de mare viteză Pitești-Craiova, extensia magistralelor de metrou București, complexul feroviar metropolitan București, trenuri metropolitane în Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Timișoara, dezvoltarea și modernizarea porturilor dunărene strategice, precum și a portului Constanța.

În prima jumătate a acestui an va fi deschis accesul la finanțare europeană pentru proiecte de infrastructură de transport, în valoare de 9,4 miliarde de euro, prin Programul Transport 2021-2027. Astfel, în perioada martie – iunie urmează lansarea a 13 apeluri de proiecte destinate investițiilor în infrastructura rutieră și feroviară a României, dar și dezvoltării mobilității sustenabile în nodurile urbane și infrastructurii navale.

„Banii europeni pe care România îi are la dispoziție, în acest moment, pentru infrastructura de transport reprezintă un buget record de aproape 18 miliarde de euro. Programul Transport are cea mai mare alocare dintre toate programele aferente perioadei 2021 – 2027: sunt 9,62 miliarde de euro pe care îi vom putea investi în autostrăzi, căi ferate, transport urban sau extinderea căilor navigabile, iar apelurile pentru proiecte se vor deschide în cel de-al doilea trimestru al acestui an.

Pentru 2023 sunt programate 13 apeluri de proiecte care însumează 9,4 miliarde de euro, alte două apeluri urmând a fi lansate anul viitor. Proiectele pe care le putem finanța din acești bani vor construi un fundament solid pentru redresare economică și dezvoltare pe termen lung, dar și pentru reducerea decalajelor de dezvoltare față de alte state membre ale Uniunii Europene. Fondurile europene reprezintă unica noastră sursă pentru finanțarea marilor proiecte, am beneficiat de ele de 2 exerciții finanțare și astăzi mergem împreună pe autostrada Arad-Timisoara-Lugoj, Autostrada Sebes-Turda și Autostrada Sibiu-Orăștie. Mai departe, oportunitățile pentru acest sector sunt mai multe ca niciodată, iar capacitatea de absorbție și creșterea ritmului de implementare a proiectelor rămâne marea noastră provocare”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Rezultatele așteptate, în urma implementării Programului Transport, sunt:

– 632 km. de drumuri noi sau reabilitate;

– 488 km. de căi ferate noi sau reabilitate;

– 223 de infrastructuri pentru combustibili alternativi (puncte de realimentare/reîncărcare);

– 3.390 km. – lungimea totală a drumurilor dotate cu elemente de siguranță rutieră;

– 16 gări și halte feroviare noi sau modernizate;

– 40 de trenuri achiziționate;

– 12 km. de linii noi de tramvai și metrou;

– 66 km. de linii de tramvai și metrou reconstruite sau modernizate (FC);

– 150 km. de linii de tramvai și metrou reconstruite sau modernizate (FEDR);

– 70 km. de căi navigabile interioare noi, reabilitate sau modernizate;

– 8 conexiuni intermodale noi sau modernizate.

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei