19.7 C
Reșița
sâmbătă, 19 aprilie 25

O clădire monument istoric, restaurată la Reșița: Școala Pittner, redată amatorilor de cultură!

Din perspectiva reprezentantului la vârf al administrației locale, primarul Ioan Popa și-a trecut în galeria cu trofee o altă reușită, de această bifând o recuperare istorică a unei file de cultură greu încercate, în mod special în partea a doua a secolului XX, un moment ce merită apreciat de către reșițeni.

Reabilitarea monumentului istoric de pe strada Furnalelor, nr. 13, din zona Muncitoresc – Reșița Montană, cunoscut ca „Școala Pittner“ a ajuns la un happy-end, după o investiție pe fonduri norvegiene care au însemnat 4,6 milioane de lei, co-finanțarea proiectului a fost una destul de consistentă până la ultimele tușe, așa cum avea să recunoască edilul șef.

Publicul a putut păși în premieră în edificiul recreat care respiră cultură, livresc și act educativ prin toți porii săi. Un proiect de care s-au ocupat doi arhitecți cunoscuți, Ioana Mihăescu și mai tânărul combatant Marius Mozoru, cei care au gândit acest spațiu într-o conotație a istoriei locurilor, fără a înlătura senzația că el se îndepărtează total de timpurile în care a fost creat, fiind ancorat, în aceeași măsură, și în actualitate. Îmbinarea lemnului cu sticla sunt materialele care dau o notă aparte spațiului creat de Pittner acum mai bine de 150 de ani, fiind o clădire atipică, la acea vreme, pentru tipicul de case al bănățenilor care locuiau în Reșița veche. Păstrarea unor elemente, precum luminatorul din partea superioară și ceasul solar dau o notă de originalitate care nu a părăsit niciodată edificiul unde au apucat să studieze sute de reșițeni, la final de secol XIX și început de secol XX.

Sus, la etaj locuință, jos, școala unde a predat August Pittner! 

Școala a funcționat la începutul primelor decenii ale secolului trecut, în plină perioadă de expansiune economică și socială a municipiului nostru, școala privată primară „Pittner Schule“, chiar în casa familiei formate din August și Helene Pittner, la parterul acesteia.

Întregul etaj era ocupat de familia celor doi învățători.

Pittner Bacsi, așa cum era numit îndrăgitul învățător August Pittner de către locuitorii Reșiței, a locuit aici până la moartea sa, în 17 noiembrie 1965.

Primele linii în sfera grafică, cele care au însemnat deschiderea proiectului de reabilitare al Școlii Pittner, au fost trase de arhitecții Mihăescu și Mozoru undeva în anul 2018. Iată că după aproape 7 ani, astăzi această clădire emblematică este redată Reșiței și culturii românești pentru a deveni centrul Bibliotecii Municipale din Reșița, un loc al evenimentelor culturale, lansări de carte, serate muzicale și expoziții diverse.

Chiar dacă primarul Ioan Popa a vorbit despre neîncrederea care l-a marcat în debutul restaurării acestei clădiri monument istoric, mulțumirea sufletească la momentul încheierii acestor lucrări a fost una evidentă, la fel cum emoțiile de bucurie s-au putut vedea și pe fețele celor doi arhitecți, Ioana Mihăescu și Marius Mozoru dar și a Alinei Săftulescu, inspectorul de specialitate din cadrul Primăriei Reșița care a ținut aproape de acest proiect.

Proiectul de restaurare a fost aprobat în toamna lui 2020, cu finanțare prin Granturile SEE 2014-2021, cele prin care s-a urmărit reabilitarea și transformarea monumentului într-un viitor centru cultural.

Proiectul contribuie la rezolvarea uneia dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă Reșița și anume, insuficiența unităților cu specific cultural, dotate la standarde moderne.

Sergiu TABAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei