O moară de lemn din Caraș-Severin va fi renovată și introdusă în circuitul turistic

moara apa

Un nou obiectiv va fi introdus în circuitul turistic din Caraș-Severin. Reprezentanții Asociației Acasă în Banat au decis să renoveze moara de lemn din Sasca Montană, la 14 ani de când aceasta nu este funcțională. O acțiune de renovare a morii va avea loc la finalul acestei săptămâni, în organizarea asociației timișene, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Sasca Montană.

 


Situată aproape de școala din localitate, moara de lemn din Sasca Montană nu mai macină din anul 2006, iar de atunci, clădirea a început să se degradeze și canalul de apă s-a colmatat.

Vrem să reparăm această moară și să o repunem în funcțiune. Este o moară țărănească cu ciutură, amplasată chiar în centrul satului și poate fi un extraordinar obiectiv turistic. Intervenția este urgentă pentru că în acest moment, moara încă se mai păstrează în condiții bune, dar se degradează rapid. Vom schimba acoperișul, vom decolmata canalul de apă, reconstrui puntea, dar vom face și o ecologizare a râului”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

La rândul său, primarul Ion Popliceanu a precizat că administrația locală din Sasca Montană susține acest demers și s-a arătat convins că și oamenii din sat vor pune umărul pentru a reporni moara: „Este foarte important pentru noi să păstrăm patrimoniul și să-l punem în valoare, pentru că sunt mulți turiști care ne vizitează și trebuie să le arătăm frumusețile pe care le avem”.

Renovarea morii din Sasca Montană este prima acțiune de acest gen a Asociației Acasă în Banat, care a derulat în ultimii ani numeroase activități în județul Caraș-Severin, cum ar fi repararea mai multor case aparținând unor persoane care nu își permiteau să facă acest lucru prin mijloace proprii sau ampla acțiune „Color de village”, derulată în comuna Eftimie Murgu. De această dată, obiectivul asociației este de a repara, alături de comunitățile locale, mai multe mori de apă din Banatul de Munte.

Citește și Trei mori de apă din Caraș-Severin vor fi reparate de Asociația Acasă în Banat

Anterior, în cadrul proiectului „Țara Morilor de Apă”, voluntarii Asociației Acasă în Banat au străbătut localitățile din județul Caraș-Severin și au identificat și cartografiat nu mai puțin de 243 mori de apă existente, dintre care 82 sunt folosite în mod regulat, 47 sunt în stare bună de conservare dar sunt oprite iar 114 sunt nefuncționale sau în stare critică.

Intervenția din această sâmbătă se bazează pe voluntariat, la fel ca majoritatea activităților derulate de Asociația Acasă în Banat. Acțiunea va începe dimineața la ora 09:00 și se va încheia seara la ora 18:00. Pentru a se înscrie, voluntarii care vor dori să participe sunt rugați să contacteze Asociația Acasă în Banat prin intermediul paginii de facebook sau la adresa de email [email protected].

Mai multe despre subiect în articolul„ 243 de mori de apă, identificate pe raza județului Caraș-Severin! Peste 80 dintre acestea sunt încă folosite!”

2913daf2-dbbd-42a4-a89c-5316edee14522759451f-4574-4830-bbd4-1b8273f9688f1a71b273-f299-4abd-91f3-1a6ae8205a5fmoara-lemn-sasca-montana (3)

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei