Când ne gândim la politică și la deciziile care modelează destinul unei națiuni sau al unui întreg continent, rareori ne imaginăm ce se află dincolo de vorbele rostite în plenul unei adunări. Ce emoții și gânduri se ascund în spatele fiecărei decizii luate de cei care ne conduc? Aceasta a fost întrebarea care a stârnit curiozitatea Sabinei Popoviciu, o tânără elevă a Colegiului Național Traian Lalescu din Reșița.
Prin participarea la programul „Școli-ambasador ale Parlamentului European”, Sabina și colegii ei au avut ocazia să descopere, la propriu, cum se simte un europarlamentar într-o zi crucială. Într-un cadru unic, la Strasbourg, tinerii ambasadori au avut oportunitatea de a experimenta procesul legislativ din interior, de a discuta despre teme esențiale pentru viitorul Europei și de a învăța de la cei care fac parte din acest mecanism democratic. Iată povestea unei zile pline de emoție și învățăminte, trăită de viitorii lideri ai Europei:
„De când am început să-mi fac o idee referitoare la politică, la modul în care ne ghidăm după niște decizii luate de câțiva domni într-o sală, m-am întrebat cum se simt acei domni. La ce se gândesc în dimineața care precede o ședință importantă sau la emoțiile pe care le au, dacă le au, înainte să li se pornească microfonul.
La o scară mult mai mică, am fost și noi, ambasadorii juniori ai Parlamentului European, în pielea lor. Deoarece Colegiul Național „Traian Lalescu” face parte din programul „Școli-ambasador ale Parlamentului European”, am fost invitați să participăm la o ședință plenară din cadrul EUROSCOLA, în Parlamentul European de la Strasbourg.
După multe ore petrecute în autocar, unde ne-am documentat și stresat în egală măsură pentru activitățile ce urmau, am reușit să intrăm în Parlament și să învățăm singuri cum se propune, dezbate și, mai apoi votează o lege. Timp de o ora, domnul vicepreședinte al Parlamentului European ne-a răspuns la întrebări, apoi ne-a lăsat să ne concentrăm pe subiectul ședinței, Green Deal.
Am avut ocazia să experimentăm și să fim pentru o zi întreagă cei mai emoționați, dar recunoscători europarlamentari. Recunoscători că am putut să ne bucurăm de șansa de a participa la EUROSCOLA și că am fost îndrumați de Madame, prof. Camelia Radovan, ambasadorul senior al proiectului care a reușit să ne adune de fiecare dată când a fost nevoie”, a precizat Sabina Popoviciu.
Programul „Școli-ambasador ale Parlamentului European” este implementat de Biroul de legătură al Parlamentului European din România.
Lorena POENARU