Oameni care contează, cărți care rămân!

graf

Istoria unei comunități se identifică adesea cu parcursul membrilor săi. Pentru istoria Reșiței, și pentru aceea a județului Caraș-Severin, studiile și cărțile profesorului dr. Rudolf Graf concură la creionarea și înțelegerea istoriei comunității reșițene, dar și a întregii regiuni a Banatului Montan.

În anul jubiliar Reșița 250, avem oportunitatea de a lectura în limba română o carte ce integrează transformările bănățene în marea metamorfoză pe care o suferă Imperiul Habsburgic în secolul revoluției industriale, în secolul națiunilor. Este o traducere mai mult decât binevenită nu numai pentru specialiștii istorici interesați ci mai ales pentru cititorul interesat să înțeleagă evoluția orașului nostru în contextul mai larg, economic, politic, demografic și al dezbaterii ideilor din Europa secolului al XIX-lea.

Acest prim volum, Monarhia habsburgică (1848-1918), face parte dintr-o serie editată de Alois Brusatti, Adam Wandruszka și Peter Urbanitsch sub egida  Comisiei pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Științe din Austria. Ideea editării în limba română a volumelor din această serie aparține profesorului Rudolf Gräf care, de altfel, coordonează și îngrijește ediția. Munca de traducere a unei astfel de lucrări nu este una facilă, pentru că alăturat cunoștințelor de limbă este necesară o calibrare a inadvertențelor lingvistice și o cunoaștere temeinică a fenomenului istoric, a terminologiei adoptate în istoriografie.Din volumul inițial, editat în 1973, editorii români au selectat texte privitoare la trei domenii esențiale ale vieții unui stat: Dezvoltarea economică, Administrația și sistemul juridic și Forța armată. Incursiunea bine condusă de către autori, extrem de documentată, pornind de la informația documentară, statistici și indicatori economici, legislația epocii și conexiunile instituționale, face din această carte o lectură necesară.

Analiza istorică a fost realizată în cadrul volumului în limba germană de către șapte autori, nume de referință în domeniu, din Austria, Ungaria, Polonia: Nachum Th. Gross, Herbert Matis, Josef Wysocki, Robert Kann, Bela Sarlos, Johann Cristoph Allmayer-Beck și Tibor Papp. Recunoașterea existenței dar și a rolului major a grupurilor de interese în cadrul economiei Imperiului Habsburgic, evidențierea concurenței dintre Imperiul German și cel Austro-Ungar dar și recunoașterea deficiențelor acestuia din urmă, sunt coordonate care dau obiectivitatea cu care au privit autorii această ultimă perioadă din existența Imperiului Austro-Ungar. Identificarea și analiza problemelor economice cu care s-a confruntat Monarhia, dintre care poate cea mai importantă fiind echilibrarea diferențelor de dezvoltare, imposibilitatea balansării diferențelor  economice  în acest secol al revoluției industriale dintre regiunile Imperiului, au evidențiat o concluzie clară: până la finalul Marelui Război, în 1918, Monarhia Austro-Ungară a fost o țară industrială „în curs de dezvoltare”.

Conceptul de „stat supranațional” argumentat de Robert Kann aduce în dezbatere principiile care au stat la baza guvernării Monarhiei Habsburgice în ultimele sale decenii de existență. Studiul lui Robert Kann coroborat cu cel al lui Bela Sarlos despre sistemul juridic al Ungariei în acești 70 de ani pot „construi” în gândirea cititorului imaginea veridică a raporturilor dintre cele două componente ale Monarhiei. Nu în ultimul rând abordarea asupra istoriei armatei regale ungare este una specială prin exemplele oferite de autorul Tibor Papp și prin surprinderea momentelor cheie atât din punct de vedere logistic, precum producția în masă a armelor, cât și din punct de vedere al instrucției trupelor după pierderea campaniei din Italia din 1859 sau schimbarea modului de  împărțire a trupelor.

Prin detaliile surprinse de autori și prin analiza obiectivă asupra evoluției a trei domenii de importanță vitală a Monarhiei Habsburgice, volumul de față se poate constitui pentru cititor în „bornă” de lectură și poate schimba percepția asupra istoriei marelui imperiu.

– prezentare realizată de Livia Magina, cercetător științific la Muzeul Banatului Montan din Reșița.

Rudolf-Graf__Monarhia-Habsburgica-1848-1918-vol-I-Dezvoltarea-economica-administratia-si-sistemul-juridic-forta-armata__606-038-004-7-785334399551

rudolf-graf-coord-monarhia-habsburgica-1848-191-polirom-a-2974519-1-510x510

 

Lorena POENARU

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei