Omul de cultură Velișcu Boldea, omagiat la Reșița

veliscu-boldea

Școala de Arte și Meserii „Ion Românu” din Reșița a găzduit ieri, o manifestare comemorativă care l-a readus în centrul discuției pe omul de cultură, promotor al dansului coregrafic din Banatul de Munte, Velișcu Boldea, o figură legendară a culturii cărășene. Au vorbit și au elogiat activitatea și viața lui Velișcu Boldea colaboratori, prieteni apropiați și admiratori ai celui plecat dintre noi, amintind aici mărturiile interpretului Ștefan Isac, profesorii Octavian Peptenar și Floarea Vela, coregraful Ion Ghiaur, managerii instituțiilor de cultură Titian Puichiță și Mariana Dănescu, criticul literar Gheorghe Jurma, interpretul Gheorghe Pușchiță și scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu.

Titian Puichiță, director interimar al Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, a vorbit cu emoție despre înaintașul său și cel care a fost „păstorul“ Ansamblului Semenicul:

„Domnul Boldea, așa cum ne simțim datori să-l numim și acum noi, cei care l-am cunoscut. De-a lungul timpului, ca director al Casei Creației,  indiferent de numele acestei instituții, a avut, cu siguranță, un destin împlinit.

S-a născut într-un areal cu puternice tradiții folclorice, dar și cu orgoliul unei zone aparte, cea a Regimentului de Graniță Caransebeș, deci a fost un cunoscător nativ al culturii rurale și, deopotrivă, un om care a aspirat și a reușit toată viața să-și perfecționeze cultura cărții, a informației cît mai apropiate de standardele contemporane, cît mai diversificate și, în aceeași măsură, cît mai apropiate de realitatea cotidiană în care se împlinește cultura fiecărei comunități. Neobosit în a descoperi valențele culturii populare, a fost, probabil, omul care a cutreierat ca nimeni altul întregul Banat montan și a realizat un adevărat inventar al valorilor și carențelor acesteia. Din păcate, obligațiile de manager (cum se spune acum) nu i-au permis să scrie și să publice decît în parte datele de teren, dar, cu siguranță, i-au permis să creioneze, pentru fiecare zonă, criterii și condiții de prezentare scenică a folclorului, indiferent de forma de manifestare a acestuia, de conservare a lui pe suport fotografic sau cinematografic, știut fiind că a fost unul dintre cei care a încurajat cu încăpățînare chiar, mișcarea foto și cinematografică de amatori din județ, recunoscută și astăzi pentru performanțele ei. Cum de altfel, susținerea acordată de directorul Boldea a dus la performanțe și în relevarea culturii urbane, a muzicii, literaturii și artei plastice din județ, mulți dintre cei care astazi sunt nume reputate în aceste domenii avînd a-i mulțumi directorului de altadată pentru cum i-a sprijinit la începuturile lor și în primii pași spre notorietate.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157692992155074″]

Personalitate puternică, sigur a stârnit și controverse, dar a avut, de fiecare dată, capacitatea de a le depăși prin dialog, prin acele obligatorii momente de minim compromis – care dau garanție muncii unui director și duc la formarea unei echipei de lucru puternice, a unui personal calificat și determinat al instituției, pe care, evident, directorul Velișcu Boldea a știut întotdeauna să îl apere, să îl impună și să îl coordoneze spre rezultate comune indubitabile.

Sunt sigur că astfel de abilități manageriale s-au făcut simțite și în cadrul multelor echipe artistice cu care a lucrat în mod direct, membrii acestora și mai ales conducătorii lor avînd un model în personalitatea domnului Boldea și, ca și el, bucurîndu-se de prestigiu și de șansa de a nu lăsa să se piardă comorile culturale deținute de comunitatea lor.

Cu gândul la tot ceea ce a fost Velișcu Bolea într-o jumătate de veac de istorie culturală a Banatului montan, permiteți-mi, Doamnelor și Domnilor, să vă mulțumesc că onorați prin prezența Dumneavoastră această a XI-a ediție a Evocării și Festivalului „Velișcu Boldea”, întemeiate prin grija domnului prof. Gheorghe Țunea, în semn de omagiu pentru un om atît de potrivit la un loc atît de potrivit, cum a fost domnul Boldea în complexul unităților culturale din Caraș-Severin. Mulțumirile instituției noastre se îndreaptă, de asemenea, spre Consiliul Județean și partenerii noștri în realizarea acestui eveniment cultural, Școala de Arte și Meserii „Ion Românu” și Teatrul de Vest Reșița“, a ținut să transmită directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Titian Puichiță.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157692021050031″]

Ziua „Velișcu Boldea“ a continuat cu un spectacol folcloric pe scena Palatului Cultural din Reșița, cel care s-a zbătut și a realizat o seamă de lucruri importante pentru promovarea dansului bănățean și mai cu seamă pentru Ansamblul Semenicul fiind omagiat prin cântec și jocurile tradiționale din Banat pe care le-a îndrăgit nespus. Au ținut să își aducă contribuția și să cinstească memoria domnului Boldea, interpreta Ramona Vița, alături de tinerele speranțe Sanela Miloș, Lorena Nica, formația de dansuri Asociația Reșița Română, Ansamblul Semenicul, Formația de Dansuri Junii Gugulani, Ansamblul Datina Cărășană și Ansamblul Reșițeana.

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Balanescu Dana

    Corectat: Iosif Puschita. Au mai vorbit: Floare Vela (fosta membra a ANsamblului Semenicul), Titus Crisciu (publicist), Dana A. Balanescu (istoric)
    Multumesc!

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei