17.7 C
Reșița
duminică, 25 septembrie 22

Orădeanul Antonio Nagy a adus Nocturna lui Chopin la Reșița și a câștigat Festivalului Internațional „Sabin Pautza“!

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional „Sabin  Pautza“ s-a încheiat în seara zilei de duminică, 24 octombrie, cu Gala Laureaților, la sala Lira a Liceului de Arte ce poartă numele marelui compozitor reșițean, recunoscut la nivel mondial. Chiar dacă a fost o ediție de pandemie, aceasta a cuprins evenimente diverse de la muzică, lansări de carte, vernisaje și bineînțeles concursul pianistic ce reprezintă o mare șansă pentru noua generație de muzicieni, elevi sau studenți.

Câștigătorul Festivalului Internațional „Sabin Pautza“, la cea de a VIII-a ediție a fost Antonio Nagy, originar din Oradea, student la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj Napoca, cel care a interpretat una din celebrele Nocturne compuse de Frederic Chopin.

spot_img

Câștigătorul Festivalului Sabin Păutza de anul acesta, ne-a declarat la finalul galei :

Reper 24: Cum a început povestea pianistului Antonio Nagy?

A.N.: Am început studiul pianului tîrziu, la 12 ani. A început ca o joacă pe o orgă pe care aveam acasă.

R24: Ai mai avut în familie muzicieni care te-au inspirat în devenirea ta artistică?

A.N.: Nu, sunt singurul muzician din familie. Sunt orădean, dar studiez la Academia de Muzică.

R24: Unde te visezi peste 10 ani?

A.N.: Concertând pe scenele țării, ale lumii.

R24: Vei încerca să pășești pe urmele maestrului Pautza?

A.N.: Să sperăm, Doamne ajută!

Maestrul Sabin Pautza s-a declarat pe deplin mulțumit de nivelul ridicat artistic al tinerilor care s-au prezentat la Reșița, la ediția din acest an a Festivalului ce-i poartă numele.

Totodată această ediție a fost dedicată Reșiței 250, o vertebră ce ține demnitatea acestui oraș fiind și muzica clasică.

Maestrul Sabin Pautza, o personalitate a lumii muzicale internaționale, rămâne un reper cultural pentru tânără generație, dar și un simbol cultural al Banatului de Munte, un artist complex care a preferat, după o prodigioasă carieră, să se întoarcă acasă pentru a sprijini tinerele talente.

Și anul acesta a fost un succes, iar întâmplător sau nu, ultimul eveniment cultural înainte de starea de urgență.

Cultura a fost, este și va rămâne un fenomen ce nu poate fi ignorat de o națiune care își dorește să fie respectată în lume.

În foaierul Liceului de Arte „Sabin Pautza“ , melomani s-au putut bucura de o inedită expoziție a Muzeului Național George Enescu, realizată de Institutul Cultural Român de la Stockholm- George Enescu, 140 de ani de la naștere.

Felicitări principalilor organizatori, soților Camelia și Luci

an Duca -Metarsis și tuturor celor care au susținut și continuă să susțină acest festival, sponsori, public și participanți.

De menționat că fiecare  eveniment din cadrul festivalul s-a desfășurat conform normelor sanitare în vigoare din cauza pandemiei de Covid -19.

George DRAGOMAN

 

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei