Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional „Sabin Pautza“ s-a încheiat în seara zilei de duminică, 24 octombrie, cu Gala Laureaților, la sala Lira a Liceului de Arte ce poartă numele marelui compozitor reșițean, recunoscut la nivel mondial. Chiar dacă a fost o ediție de pandemie, aceasta a cuprins evenimente diverse de la muzică, lansări de carte, vernisaje și bineînțeles concursul pianistic ce reprezintă o mare șansă pentru noua generație de muzicieni, elevi sau studenți.
Câștigătorul Festivalului Internațional „Sabin Pautza“, la cea de a VIII-a ediție a fost Antonio Nagy, originar din Oradea, student la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj Napoca, cel care a interpretat una din celebrele Nocturne compuse de Frederic Chopin.
Câștigătorul Festivalului Sabin Păutza de anul acesta, ne-a declarat la finalul galei :
Reper 24: Cum a început povestea pianistului Antonio Nagy?
A.N.: Am început studiul pianului tîrziu, la 12 ani. A început ca o joacă pe o orgă pe care aveam acasă.
R24: Ai mai avut în familie muzicieni care te-au inspirat în devenirea ta artistică?
A.N.: Nu, sunt singurul muzician din familie. Sunt orădean, dar studiez la Academia de Muzică.
R24: Unde te visezi peste 10 ani?
A.N.: Concertând pe scenele țării, ale lumii.
R24: Vei încerca să pășești pe urmele maestrului Pautza?
A.N.: Să sperăm, Doamne ajută!
Maestrul Sabin Pautza s-a declarat pe deplin mulțumit de nivelul ridicat artistic al tinerilor care s-au prezentat la Reșița, la ediția din acest an a Festivalului ce-i poartă numele.
Totodată această ediție a fost dedicată Reșiței 250, o vertebră ce ține demnitatea acestui oraș fiind și muzica clasică.
Maestrul Sabin Pautza, o personalitate a lumii muzicale internaționale, rămâne un reper cultural pentru tânără generație, dar și un simbol cultural al Banatului de Munte, un artist complex care a preferat, după o prodigioasă carieră, să se întoarcă acasă pentru a sprijini tinerele talente.
Și anul acesta a fost un succes, iar întâmplător sau nu, ultimul eveniment cultural înainte de starea de urgență.
Cultura a fost, este și va rămâne un fenomen ce nu poate fi ignorat de o națiune care își dorește să fie respectată în lume.
În foaierul Liceului de Arte „Sabin Pautza“ , melomani s-au putut bucura de o inedită expoziție a Muzeului Național George Enescu, realizată de Institutul Cultural Român de la Stockholm- George Enescu, 140 de ani de la naștere.
Felicitări principalilor organizatori, soților Camelia și Luci
an Duca -Metarsis și tuturor celor care au susținut și continuă să susțină acest festival, sponsori, public și participanți.
De menționat că fiecare eveniment din cadrul festivalul s-a desfășurat conform normelor sanitare în vigoare din cauza pandemiei de Covid -19.
George DRAGOMAN