An de an, în perioada 19–20 iulie, pelerini din toate colțurile țării sosesc la Bocșa la mănăstirea de la Vasiova, cu hramul „Sf. Ilie”. Din anul 1997, orașul Bocșa a dobândit, în mod oficial, un patron spiritual – Sf. Ilie Tezviteanu – mănăstirea devenind un important punct turistic al localității.
„În această perioadă și în orașul Bocșa sunt organizate diverse evenimente cultural -artistice și recreative, cu atât mai mult cu cât în acest an Bocșa împlinește 690 de ani de la prima atestare documentară, Biserica romano-catolică din Bocșa Montană împlinește 300 de ani de la zidire, iar Biblioteca Publică împlinește 70 de ani“, a precizat Gabriela Șerban – directorul Bibliotecii Tata Oancea.
Mai multe manifestări cultural-artistice sunt programate în această perioadă, acțiuni inițiate de edilul Mirel Patriciu Pascu, cu acordul Consiliului Local al orașului și în colaborare cu Biblioteca Tata Oancea, Casa Orășenească de Cultură, Mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor Vasiova și Biserica romano-catolică „Neprihănita Zămislire” Bocșa Montană.
„Ca în fiecare an, în luna iulie avem o serie de manifestări care au început cu concertul din cariera de piatră și vor continua săptămâna aceasta cu Zilele Orașului Bocșa. Acțiunile sunt legate de Sărbătoarea Sfântului Ilie“, a declarat, pentru Reper24, primarul orașului Bocșa, Mirel Patriciu Pascu.
În acest sfârșit de săptămână este programat în data de 14 iulie 2023, pe platoul corpului B al Primăriei din Bocșa Română, un spectacol folcloric susținut de către îndrăgiții interpreți de folclor Maria Bădescu și Petrică Miulescu Irimică. De asemenea, Ansamblul „Bocșana” (cu toate cele trei formații ale sale) va deschide această manifestare a Zilelor Orașului Bocșa, începând cu ora 18:00.
Sărbătoarea va continua și în ziua de 15 iulie 2023, în aceeași locație din Bocșa Română, de la orele 19:00, cu un program de muzică dance susținut de îndrăgita și recunoscuta interpretă Andra, dar și de DJ consacrați. După acest weekend artistic, va urma o săptămână cultural-spirituală.
Dan AGACHE