fbpx
4.7 C
Reșița
miercuri, 17 aprilie 24

Pacienții vor transparență în Sănătate

Marea majoritate a pacienților români își doresc o mai mare transparență în sistemul de sănătate. Mai exact, oamenii ar vrea să aibă acces, printre altele, la informații legate de costurile tratamentelor sau sumele cotizate pentru asigurări și modul în care acestea sunt cheltuite.

99,1% dintre pacienții din România vor să știe cât au costat îngrijirile medicale de care au beneficiat. 98,2% vor să știe care sunt sumele cu care au cotizat la sistemul de sănătate. 96% dintre pacienți consideră că este nevoie de un sistem informatic care să le permită să afle care au fost costurile suportate de sistemul medical cu îngrijirile care le-au fost acordate. 96,5% consideră că este nevoie de o lege care să le permită accesul la o bază de date care să conțină sumele cotizate și costurile pentru serviciile medicale de care beneficiază pacienții.

Acestea sunt rezultatele răspunsurilor la chestionarul realizat de FACIAS, în cadrul Proiectului „Pacient român – legi juste și transparență maximă”. Cercetarea s-a realizat în perioada 15 iulie-15 august, în mediul online.

Majoritatea covârșitoare a celor care au răspuns la chestionar doresc un sistem de sănătate transparent, în care accesul pacientului la informație să fie facil. De asemenea, pacienții consideră că informațiile legate de costurile tratamentelor, sumele cotizate pentru asigurări și modul în care acestea sunt cheltuite trebuie să fie ușor accesibile, la orice oră.
FACIAS, conform scopului statutar, dar și prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetățenilor și urmărește asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor statului, ca principiu al democrației și statului de drept”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului.

 

Karina TINCUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei