Pagube în valoare de aproape 18 milioane de lei în județul Caraș-Severin! Vezi ce spune prefectul Lupu!

modelmic

Anul 2017 nu a fost deloc unul blând din punct de vedere meteorologic pentru județul Caraș-Severin, ai cărui locuitori s-au confruntat rând pe rând cu inundații, furtuni însoțite de vânt puternic sau precipitații masive și secetă. Când a fost trasă linia la finalul anului cu pagubele lăsate în urmă de natura dezlănțuită, s-a constatat că acestea se ridică la aproape 18 milioane de lei.

Statistic, au fost afectate: 59 de localități cărășene, 729 de locuințe și blocuri, 173 de gospodării și anexe, 65 de obiective socio-economice, 39 de autoturisme, 8.873 de hectare de terenuri cultivate, la care se adaugă zeci de solarii și sere. De asemenea, au fost afectate diverse elemente de infrastructură, respectiv drumuri județene, străzi, ziduri de sprijin, podețe.

Conform unui raport al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, valoarea pagubelor se ridică la 17,65 milioane de lei, costurile de refacere / reconstruire fiind însă mult mai mari și putând fi stabilite doar prin proiecte tehnice de specialitate. În raport se menționează, de asemenea, că cele mai mari pagube, de peste 16 milioane de lei, s-au înregistrat în domeniul agricol.

Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul Matei Lupu, se arată încrezător în faptul că în anul 2018 autoritățile cărășene sunt pregătite să intervină atunci când apar probleme, dar recunoaște că există cazuri în care nu se pot pune cu natura.

Eu zic că suntem pregătiți, dar trebuie să înțelegem și că există o limită în a te lupta cu natura. Noi suntem pregătiți, atât pompierii cât și jandarmii au fost mereu și sunt alături de noi, Poliția, nu a existat o dată să le cerem sprijinul și să refuze, să nu răspundă imediat la apelul nostru. Sperăm ca primarii să nu uite nici ei că sunt responsabili pentru comisiile locale pentru situații de urgență și sunt primii care trebuie să acționeze în aceste situații, pentru că dânșii au și posibilități materiale și umane să acționeze în aceste situații, și nu numai că au aceste posibilități, au și obligația de a face acest lucru”, a afirmat Lupu.

În anul 2017, județul Caraș-Severin a fost vizat de 425 de informări sau atenționări meteorologice și hidrologice: 394 meteorologice (1 avertizare cod roșu, 45 de avertizări cod portocaliu, 286 atenționări cod galben și 62 de informări fără cod) și 31 hidrologice (5 cod portocaliu și 26 atenționări cod galben).

Karina TINCUL

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei