Partea frumoasă

modelmic

Ești un norocos dacă treci prin viață și te bucură partea frumoasă a lucrurilor și a faptelor. Ce să-ti dorești mai mult? O faptă bună te bucură tot timpul, până și amintirea ei te bucură. Cel care se bucură când realizează o faptă rea se bucură doar preț de o secundă și amintirea ei îl chinuie mult timp. În viață trebuie să faci ce-ți place. Pentru asta trebuie să te oprești și să-ți alungi temerile. Măcar temerile de lucrurile care nu există să le îndepărtezi. Omul este o sumă de temeri, unele imaginare, altele reale care și ele sunt imaginare până ce produc efecte. Când ajungi să te eliberezi de toate temerile vei descoperi ce-ți place în viața ta. Nu trebuie să treci prin viață și să te bucuri de frumos doar observându-l, trebuie să fii partea frumoasă a lucrurilor și a faptelor, trebuie să aparții timpului prezent și spațiului pe care să pășești cu inima și să alegi cu mintea. Toți cei care sunt în partea frumoasă a lucrurilor și a faptelor frumoase sigur vor găsi multe în proprietatea comună care să-i facă să se adune și să faca lumea așa cum sunt ei.

Am participat la un eveniment foarte interesant, într-un sat de munte, înainte de 1989, timp de o noapte. Ca să rămână în memorie a fost să fie o singură dată. Era o sală mare destinată evenimentelor în mijlocul satului și acolo, în acea seară, erau adunați destui săteni, cât să stea unul altuia aproape. Pe un rând, care înconjura sala pe lângă perete, se aflau așezate bătrânele satului cu mâncare expusă pe câte o bucată dreptunghiulară de pânză, cu broderii frumos colorate și franjuri. Puteai să te servești din bucatele expuse și îi bucurai pe oamenii aceia. În mijlocul încăperii oameni de toate vîrstele își petreceau timpul distrându-se pe conținutul unor melodiilor redate prin mijloace adecvate de către alți săteni. Totul era plăcut. Timpul curgea în favoarea celor prezenți.

În Reșița cunosc un grup de vreo zece persoane care săptămânal pun de o mâncare și până se face și până se mănâncă dezbat probleme sociale, probleme politice și redau conținutul unor melodii cu mijloace specifice. Sunt în partea frumoasă a lucrurilor și a faptelor.

Ce facem cu strada care a ajuns așa de ternă și părăsită, iar cei câțiva oameni care o mai străbat au fețele triste, privirea fără conținut, gândurile departe și pașii înceți? Acești oameni cu fețele triste privesc partea frumoasă a lucrurilor și a faptelor doar la televizor. Cine-i pedepsește? Primarii, viceprimarii, consilierii și prietenii lor din primării au în cap doar taxe și lucrări publice. Doar la ele lucră. Pentru a schimba fețele triste când investesc? Nu le doresc ca să nu aiba cui cere iertare și să ajungă neîmpăcați cu propriul suflet.

Eugen LUPU

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei