2.4 C
Reșița
miercuri, 04 decembrie 24

Patria Mamă – România, în cuget și-n simțiri, măcar de 1 Decembrie…

 

Trăim vremuri tulburătoare, învățăm să traversăm situații de neconceput până în urmă cu doi ani pentru umanitate, înlocuind lacrimile și deznădejdea cu promisiunea speranței că mâine ar putea fi mai bine. Astăzi, a fost însă nevoie, mai mult decât în alți ani să ieșim la sărbătoarea națională, o zi a României care de această dată a jucat un rol fundamental ce trimite la unitatea și solidaritatea românească spre care au năzuit și au reușit să o ducă la împlinire acum 103 ani înaintașii noștri.

În 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia adopta rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Începând din 1990, pe data de 1 Decembrie sărbătorim Ziua Naţională a României. Cam acesta a fost filmul derulat în Parcul Tricolorului de la Reșița, într-o zi care a permis desfășurarea „ostilităților“, a luărilor de cuvânt și a unei parade militare de împrumut, dat fiind faptul că în județul nostru unitățile militare au depus de vreme lungă armele-n rastel.

Așadar am ascultat alocuțiunile, mai mult sau mai puțin inspirate, rostite cu patos sau chibzuință de prefectul județului Caraș-Severin, Cristian Gîfu, președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca și de viceprimarul municipiului Reșița, Mădălina Chiosa. Continuă să-mi lipsească lecția impresionantă de istorie predată cu mâinile la spate și dragoste de neam a domnului Sorin Frunzăverde. Și cred că nu sunt singurul…

În preambulul discursurilor ne-am desfătat cu poveștile de acum mai bine de-un secol relatate cu bunăvoință de șeful Directorul Arhivelor Naţionale de Stat din Caransebeş, prof. Ovidiu Laurenţiu Roşu. Mărturii inestimabile despre modul în care au reușit să pornească singuri sau în grup sau au ratat la mustață bănățenii de munte, să fie părtași ai momentului înălțător de la Alba Iulia din 1918.

De remarcat și momentele lirice propuse de tinerele artiste, Dariana Cocora și Antonia Franț, eleve ale Liceului de Arte „Sabin Păutza“, la clasa profesor Cornelia Balogh-Remelei.

Una peste alta, o zi în care reșițenii au venit într-un număr relativ mare la manifestarea dedicată Zilei Naționale de 1 Decembrie, respectând cerințele organizatorilor de purtare a măștii și cele de distanțare fizică. Pe asta cu distanțarea poate ceva mai puțin, dar să nu uităm că și autoritățile sunt tot oameni și tot români, iar de această dată au lăsat-o ceva mai ușor cu impunerea restricțiilor.

Cam atât din piața de la Reșița, Andreea, sărbătorita noastră de ieri. La final, permiteți-mi să mă alătur milioanelor de semeni din Reșița, din Banat, din țară și de peste hotare care astăzi și-au permis un gând rostit sau nerostit, dar purtat în inimi, pentru minunata noastră Românie!

La Mulți Ani, România și românilor de pretutindeni!

Sergiu TABAN

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei