Nu una, nici două, ci trei cărți semnate de criticul de artă, eseistul și poetul Pavel Șușară și încă una de debut al surorii sale, Maria Rus, au fost prezentate la Muzeul Banatului Montan din Reșița.
Este vorba despre volumele „Brâncuși”, „Sissi”, „Urbi & Orbi”, semnate de proaspătul cetățean de onoare al județului Caraș-Severin, și de „Măseaua de minte” de Maria Rus.
„Prezentarea a fost organizată pentru a demonstra că îmi merit acest titlu”, a spus, mai în glumă, mai în serios, Pavel Șușară.
Au vorbit despre volumele expuse criticul reșițean Ada D. Cruceanu, profesorii universitari timișoreni Marcel Tolcea și Robert Șerban, vechi prieteni ai autorilor.
De fapt, întâlnirea a fost una relaxată, presărată cu glume și râsete, dar desigur și de discursuri la temă, așa cum se așteaptă de la oamenii de cultură.
Volumul „Brâncuși” a trezit cel mai mult interesul mai ales că arată ca un album, dar nu este, pentru că Pavel Șușară nu a primit acceptul din Franța pentru a folosi ilustrații cu operele brâncușiene. Astfel că a fost necesară înlocuirea imaginilor care trebuiau să apară pe copertă, cu altele, iar în interior nu există nici o reproducere.
„În cartea sa, Pavel Șușară face o nuanțare între abstract și non-figurativ. Arta lui Brâncuși nu poate fi abstractă pentru că diferența dintre ele este că non-figurativul merge la esență, păstrând ceea ce înseamnă viața, harul și tot ce înseamnă lucruri fundamentale. Și în toate lucrările lui, „Peștele”, „Cocoșul”, „Măiastra”, reprezintă forme care transcend figurativul” – a explicat, între altele, Marcel Tolcea.
Robert Șerban a pus succesul de care se bucură volumele lui Pavel Șușară pe seama spiritului ludic al acestuia. „Are voluptatea poveștii, acea bucurie de a spune, de a te fermeca. Și la Sissi a lui, și la Urbi&Orbi și la Brâncuși. Și nu te aștepți la atâta forță a scriiturii, mai ales de la un critic de artă , Dar el nu este doar critic, el vine și din universul poeziei și de aici vine frumusețea cărților lui. Marea miză este că el îl înțelege profund și vorbește din interiorul universului lui” – remarca Robert Șerban.
Sigur s-a vorbit mult la această prezentare atât de captivantă, încât nimeni n-a observat că au trecut 3 ore, fără nici o pauză.
„A fost ca o șezătoare literară”- a tras concluzia doctorul Paul Purea, prezent și el alături de mulți alți prieteni ai autorului.
Daniela TUDOR