Pentru fantome la Caransebeș …. sub formă de locuri de muncă

modelmic

Toamna la gugulani a debutat cu încă o ședință de consiliu local al municipiului Caransebeș, în care, cu acorduri și dezacorduri, au fost discutate diferite proiecte de hotărâre privind bunul mers al urbei cărășene.

Putem spune că marți 27.09.2016 pe majoritatea punctelor a fost consens, consilierii votând încă un festival la Caransebeș, ”Toamna la Gugulani-2016” care va avea loc în perioada 06-09 octombrie 2016, în Piața Gugulanilor, cu cheltuieli suportate de Administrația Pieței, din încasări, lucru care nu va îngreuna bugetul local. Făcând o paralelă cu “Serbările Cetății”- 2016 al lui Coajă, spectacol de cheltuire a banului public, observăm că printre alte cheltuieli lipsesc cheltuielile pentru bannere. Caransebeșenii cu ținere de minte au observat că, deși au costat câte 500 de lei bucata, la Serbările din 2016 au fost tot bannerele de anul trecut, fiind modificată doar data?! Curat murdar, cum s-ar spune. De asemenea au mai fost aprobate loturi de case pentru tineri, preluarea din domeniul public al Statului și din administrarea Ministerului Apărării Naționale a unui imobil, un comodat cu asociația Romilor și alte proiecte oportune pentru urbea Caransebeșului.

​Primul punct fierbinte de pe ordinea de zi a fost scoaterea la licitație a unui teren de 20.000 de metri patrați, din vecinătatea uzinei Caromet, la solicitarea unei firme înfințate în 2014, care are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul, ceasuri și bijuterii, pentru a ridica o fabrică în Caransebeș. După spusele liderului de grup PSD Florin Bogdea, firma apare la Registrul Comerțului cu datorii de 138.731 lei în 2014 și cu 143.980 lei în 2015, împotriva acesteia fiind începută și executarea silită încuviințată de instanță la data de 18.07.2016 (deci nu i-ar strica să aibe un teren în plus la executare).

In anul 2016 apare ca inactivă, are zero angajați, dar dorește teren pentru construirea unei fabrici în municipiul gugulanilor. Lipsa credibilității și bonității acestei firme este evidentă, astfel că grupul PSD, s-a opus investiției “de carton”, propusă de Felix Borcean și compania, investiție care se pare că are alte dedesubturi și interese absolut obscure. Mașina de vot PNL și-a făcut datoria votând în masă risipirea avuției gugulanilor, însă, fiind necesar 2/3 din voturi, planul lor a fost dejucat de consilierii PSD, care au respins cererea, astfel că acest proiect nu a trecut. Mai mult consilierii PSD și-au exprimat dorința să afle ce s-a întâmplat cu cele 12,5 hectare de teren vândute de primărie în februarie 2013, firmei Globernica SA, mare investitor elvețian de peleți, despre care primarul Vela anunța la vremea respectivă că va fi cea mai mare investiție de acest gen din estul Europei. Tot în 2013 se dau 10 hectare de teren firmei S.C. Solaris Gugulania, dar oare ce s-a făcut cu acest teren, întrucât investițiile nu au apărut? Au apărut in schimb firme surori ca Gugulania Energy înfințată de CL Caransebeș, care are aceiași acționari la înfințare cu SC Energy Weland SRL, de unde fostul primar Vela încasează 34.700 lei devenind proprietar pe 99,57% din acțiunile firmei, când era primar, firmă ce se ocupă cu afaceri în energie și nu numai.

Iată caracatița așa ziselor investiții gugulane care se pare ca este răspândită în multe domenii. Acum prin tertipuri ieftine s-a încercat să se mai vândă un teren, unei firme care are datorii mari și pe care tânăra conducere a administrației locale o anunță ca marea investiție din municipiul Caransebeș, fară a fi verificată bonitatea acestei firme. Ințelegem opinia primarului Borcean si anume că teoretic era posibil ca firma să nu fi participat la licitație, dar atunci te întrebi de ce să îi mai aprobi cererea acestei firme, de ce să cheltui bani cu dezmembrări și acte, dacă cel care a depus cererea nu se califică pentru investiție. Dacă această firmă nu participă la licitație, unde sunt locurile de muncă pe care tot această firmă le promite?

Forme fără fond, la fel ca șomerul liberal…. Ar mai fi o curiozitate mai veche, și anume se poate verifica dacă s-a vândut de primărie în anul 2009 luna noiembrie pășunea alpină a Caransebeșului de aproximativ 426 de hectare cu 1.000.000 lei, da lei, adică vreo 2.300 lei hectarul. Această vânzare, câte locuri de munca a creat? Nu știm, este rea intenție sau inconștiență, însă un lucru este cert, nota de plată este plătită de cetățenii municipiului Caransebeș.

​Nu s-a ajuns la un consens nici cînd a fost vorba de trecerea dreptului de folosință a terenului  de fotbal din cartierul Balta Sărată, de la Clubul Sportiv Școlar Caransebeș, la Asociația Centru de Fotbal pentru Copii și Juniori “Viitorul” Caransebeș, motivul invocat de consilierii PSD fiind că se trece o administrare din cadrul unei școli în cadrul unei asociații, lucru în neconcordanță cu Legea Educaței.

Tot împotrivă au votat consilierii PSD când a venit vorba de mărirea tarifului practicat de SC Transal Urbis SRL pentru prestarea serviciilor de salubritate stradală, deci plata tot cetățenii urbei o suportă. Acest proiect a trecut bineînțeles cu sprijinul unanim al consilierilor PNL, deoarece nu a fost nevoie de două treimi. Trebuie remarcat că o creștere a tarifului de la 0,055035 lei pe mp. până la 0,071209lei pe mp. curățat este destul de serioasă, aproximativ29%. Să vedem dacă vor crește și salariile angajaților SC Transal Urbis SRL care mătură orașul, tot cu acest procent, sau iar se duc banii la …volei.

​Consilierii PSD au fost și împotriva faptului ca primăria să fie reprezentată în instanță de o firmă de avocatură, în litigii cu Prefectura și Guvernul României, dar nici de această dată nu au avut succes în fața echipei liberale care a votat, în unanimitate acest proiect, fără să schițeze vreun gest. Trebuie precizat că OUG nr. 26 din 06.06.2012 permite autorităților publice care au personal propriu de specialitate juridică să achiziționeze servicii juridice, doar în situații temeinic justificate. Ori să angajezi avocați din București și Hunedoara pentru cauze aflate pe rolul Tribunalului din Reșița, nu prea pare a fi nici justificat și nici temeinic, dar onorariile avocaților nu sunt plătite din banii consilierilor PNL, ci din banii caransebeșenilor. Ar fi curios, dacă, Doamne ferește, vreun consilier PNL ar avea personal vreun proces la Reșița, și-ar lua avocat de la București?

Un lucru foarte interesant ne-a mai reținut atenția și anume că unele proiecte, deși au fost inițiate de primarul Borcean, nu sunt semnate de el, ci de altcineva (nu spui cine) cu „pentru”, adică unele mai delicate, cum ar fi cele cu majorarea tarifelor la gunoiși angajarea avocaților. Cât de mult și legal merge acest „pentru”, cine și-l asumă și ce efecte poate produce, cu siguranță vom afla.

 

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. Antonescu ioan

  Domnilor consilieri ,primari,Nu ati invatat nimic din istorie?istoria se repeta,anii45 se apropie so tare mi-e frica ca o sa fiiti torturati in inchisori pt nedreptatea ce o f aceti Acolo!!

  Raspunde
 2. Gramatica hotilor

  Da dom’le Popoviciu taman aia e problema “a” sau “al”, restu’ e “Cainii latra calul paste” si oamenii sunt din ce in ce mai saraci. Tot formele intereseaza nu fondul, iar “baietii destepti” se ascund dupa forme, semnaturi cu “pentru” in fata, date de altii, etc. etc.

  PS DPDV gramatical municipiul e in acord cu consiliul local si atunci este Consiliul local al municipiului…, ca doar n-o fi sedinta de municipiu, e sedinta de consiliu. Ma rog e o parere de cititor si platitor de taxe si impozite, nu tin neaparat sa am dreptate.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei