Pericol de inundații pe râurile din vestul țării; hidrologii au emis coduri galbene și portocalii

aa

Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, se pot înregistra scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice, cu posibile depășiri ale COTELOR DE APĂRARE, se precizează în comunicatul emis de Institutul Național de Hidrologie și de Gospodărire a apelor.

De vineri 17 iulie și până luni 20 iulie la ora 24 este în vigoare un cod galben de inundații valabil și pe zona de vest a țării, dublat de un cod portocaliu de inundații valabil de la miezul nopții de vineri spre sâmbătă până luni la amiază.

Sunt afectate între altele și bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega (județul Timiș), Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera (județele: Timiș și Caraş-Severin), Cerna (județele: Gorj și Caraş-Severin).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din județele: Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Vâlcea. Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce și pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

Vă reamintim: „COD PORTOCALIU: Risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării și obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale.

În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUNDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor“.

Sursă foto: opiniatimișoarei.ro

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei