Personalitatea Luceafărului, omagiată de elevii reșițeni, de ziua Culturii Naționale

emi

Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

În această zi, de la ora 11:00 Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT CS), Școala Gimnazială Nr. 8 Reșița și Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici“ Reșița  organizează manifestarea „Ziua Culturii Naţionale/Eminescu şi România: o descoperire permanentă“.

Vor participa la Ziua Culturii Naționale omagiind personalitatea Luceafărului, elevii claselor a VI-a și a VIII-a ai Școlii Gimnaziale Nr. 8 Reșița.

Pentru noi, Eminescu nu e numai cel mai mare poet al nostru şi cel mai strălucit geniu pe care l-a zămislit pământul, apele şi cerul românesc. El este, într-un anumit fel, întruparea însăşi a acestui cer şi a acestui pământ, cu toate frumuseţile, durerile şi nădejdile crescute din ele. Noi cei de aici, rupţi de pământ şi de neam, regăsim în tot ce-am lăsat în urmă, de la văzduhul munţilor noştri şi de la melancolia mării noastre, până la cerul nopţii româneşti şi teiul înflorit al copilăriei noastre. Recitindu-l pe Eminescu, ne reîntoarcem ca într-un dulce somn, la noi acasă”, scria Mircea Eliade,

Despre importanța acestei zile va vorbi binecunoscutul eminescolog bănățean, prof. Gheorghe Jurma, iar poetul Christian Bistriceanu îi va antrena pe elevi în lumea atelierului de scriere creativă pe tema evenimentului.

AFIS ACTIUNE EMINESCU 2020

foto: sibiuindependent.ro

 

Elena FRANȚ

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei