De o bună bucată de vreme nu s-a mai vorbit de cazuri de pestă porcină africană depistată prin fondurile de vânătoare ale județului Caraș-Severin. Părea că aceasta s-a stins și nu mai există pericolul extinderii la gospodăriile populației sau la fermele de creștere și îngrășare a porcilor.
Dar, adevărul e că … doar „părea că s-a stins“. Un nou caz readuce îngrijorarea populației și a celor de la DSVSA Caraș-Severin. Întrunit la începutul acestei săptămâni, Centrul Local de Combatere a Bolilor la Animale a dispus măsurile ce se impun în urma confirmării unui caz de pestă porcină africană pe un nou fond de vânătoare din Caraș-Severin.
S-au stabilit o serie de restricții pentru zona afectată. Aceasta cuprinde zona infectată, stabilită pe o rază de opt kilometri – localitățile Radimna, Belobreșca, Divici, Pojejena, Lescovița, Naidăș, Zlatița, precum și o zonă tampon, de încă cinci kilometri, în exteriorul zonei afectate.
Printre măsurile prevăzute se regăsesc și: vânarea integrală a mistreților din zonă; neutralizarea cadavrelor de mistreți; recoltarea de probe de la mistreții împușcați, bolnavi sau morți, atât pentru examen serologic, cât și virusologic; efectuarea de patrulări zilnice pentru depistarea porcilor mistreți morți sau bolnavi.
Potrivit legislației, măsurile sunt puse în aplicare imediat și se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de pestă porcină africană la porcii mistreți în zona infectată. Cazul de pestă porcină africană a fost confirmat la un mistreț vânat pe raza fondului cinegetic nr. 40 Belobreșca.
În Caraș-Severin nu sunt înregistrate cazuri de pestă porcină africană la porcii domestici, însă, din 2020 au fost diagnosticați pozitiv 247 de mistreți, ne-a precizat dr Pavel Borchescu, directorul executiv al Direcției Județene Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Dan AGACHE