Statul român sprijină elevii care frecventează învăţământul profesional prin acordarea unor subvenţii în cadrul Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională”. Aceasta se acordă tuturor elevilor care frecventează învăţământul profesional şi constă într-un sprijin financiar lunar de 200 lei, al cărui cuantum poate fi modificat anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei Naţionale.
Bursa profesională se acordă în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, a pregătirii practice şi pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale. Elevii declaraţi repetenţi nu beneficiază de bursă pentru anii de studiu pe care îi repetă.
„Bursa profesională” se acordă pe bază de cerere, formulată de elevul major ori de părintele sau persoana care exercită autoritatea părintească pentru elevul minor. După etapa de depunere și verificare a cererilor de acordare a bursei, înregistrate în fiecare an școlar la secretariatele unităților școlare cu învățământ profesional și dual, din perioada 15-25 septembrie, numărul total de elevi înscriși în anul școlar 2021-2022 in județul Caras-Severin, potențiali beneficiari de bursă profesională, este de 1220 (clasele IX-X-XI), a precizat pentru Reper24, Ion Chiosa, purtător de cuvând al ISJ Caraș-Severin.
Elevii din învățământul dual beneficiază de o susținere financiară asemănătoare, acordată de la bugetul de stat prin intermediul Programului național de protecție socială „Bursa profesională”, prin care, fiecare elev primește suma de 200 lei.
Suplimentar, elevii primesc o bursă de la operatorul economic, cel puțin la nivelul celei acordate din fonduri publice. Elevii înscrişi în învăţământul dual pot beneficia de masă şi cazare gratuită în cantinele şi internatele şcolare. Acoperirea cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene, prin decizii proprii.
Dan AGACHE