128 de incendii de vegetație și peste 2.000 de hectare de teren (vegetație uscată, litieră de pădure și fond forestier) distruse de flăcări. Acesta este bilanțul arderilor necontrolate produse la finalul săptămânii trecute pe raza județului Caraș-Severin. Pompierii fac un nou apel la cetățeni să respecte normele care interzic arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetației ierboase.
Conform bilanțului ISU Semenic, cele mai semnificative evenimente, cu suprafețele cele mai mari distruse de flăcări, s-au înregistrat pe raza administrativ-teritorială a localităților Cornereva (în zonele Dolina și Poiana Lungă), Cărbunari, Dognecea-Calina, Sichevița. De asemenea, focarele izbucnite în localitățile Reșița, Lupac și Iaz au cuprins și 2 sălașe, care au ars în întregime, și o anexă, unde au ars materialele depozitate în interior.
Unele dintre aceste incendii erau încă în curs de desfășurare luni dimineața, pompierii acționând pentru stingerea mai multor incendii ce se manifestau în localitățile Cornereva, Lupac, Rusca, Goleț, Poiana Ruscă, Oțelu Roșu, Belobreșca, Zlagna, Pârvova. Totodată, în zona Dobraia-Cheile Bedinei din Cornereva, unde terenul accidentat a împiedicat accesul echipajelor terestre, avionul Spartan din cadrul MApN a efectuat trei misiuni aeriene de stingere, operațiuni care au continuat și astăzi.
„Principala cauză de producere a acestor incendii rămâne folosirea focului deschis în spații deschise, cu scopul de a curăța terenurile de vegetația uscată, însă această practică este foarte periculoasă care, în condiții de vânt, reprezintă un pericol real pentru viața oamenilor, bunurile acestora, precum și pentru mediul înconjurător.
În cazul arderilor necontrolate, flăcările se extind rapid, afectând suprafețe extinse, iar echipajele de intervenție depun eforturi mari pentru a stinge incendiile devastatoare care pun în pericol viața oamenilor și siguranța celor care participă la intervenții. În acest sfârșit de săptămână, un coleg din cadrul Detașamentului de Pompieri Caransebeș a fost rănit, suferind traumatisme din cauza prăbușirii unui copac ars și primește îngrijiri medicale la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, fiind în stare stabilă.
Facem apel la cetățeni să respecte normele care interzic arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetației ierboase.
Adoptarea unui comportament responsabil și preventiv poate salva vieți și bunuri”, se arată în comunicatul transmis de ISU Semenic.
Karina TINCUL
Și ?
Au prins pe careva ? S-a lăsat cu amenzi și dosare penale ?
Sau doar povești prin presă, în timp ce se dă foc în continuare ?
”Peste 2.000 de hectare de teren, distruse de flăcări!”
–
Hmm!
Parcă așa a procedat și Ștefan cel Mare prin 1470, însă cu Brăila.
Că nu i-ar fi plăcut de Radu cel Frumos și nici de alegerile de atunci din Țara Românească 🙂
Așa este?