19.7 C
Reșița
sâmbătă, 19 aprilie 25

Peste 43 de milioane de lei pentru UAT-urile din Caraș-Severin! Cum au fost împărțiți banii?

Consilierii județeni cărășeni au aprobat ieri repartizarea pe UAT-uri a sumei corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit. 43.654.000 de lei au fost alocați către cele 77 de primării din județ, o sumă mai mare decât cea de anul trecut, când la dispoziția forului județean au fost doar aproximativ 37 de milioane de lei.

Spre marea surpriză a celor prezenți la ședință, spre deosebire de anii trecuți, de data aceasta proiectul a fost aprobat în unanimitate de consilierii județeni, fără obișnuitele discuții în contradictoriu și acuzații că împărțirea banilor s-ar face strict pe criterii politice. A existat un singur amendament la proiect, inițiat de liberali, conform căruia suma repartizată Reșiței a fost diminuată cu 100.000 de lei, banii fiind alocați comunei Ramna.

Am încercat să împărțim acești bani cât mai judicios pe cele două componente, așa cum prevede legea: cofinanțări pentru proiectele aflate în derulare și pentru proiectele de dezvoltare locală pe care localitățile din județul nostru le au. Am primit solicitări de la toate primăriile și în urma acestor solicitări am făcut această alocare care a fost votată în unanimitate.

Am ținut cont și de faptul că unele primării au primit bani pentru drumurile comunale, de aceea am încercat ca cei care au primit bani pe drumuri să primească o sumă mai mică din această cotă de 6%”, a precizat Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Silviu Hurduzeu

Din cei peste 43 de milioane de lei aflați la dispoziția CJ Caraș-Severin, municipiului Reșița i-a fost alocată suma de 2.900.000 de lei, municipiul Caransebeș a primit 2.000.000 de lei, orașele Moldova Nouă, Băile Herculane, Bocșa – 1.200.000, iar Oțelu Roșu, Oravița, Anina – 1.100.000.

În ceea ce privește sumele alocate către comune, acestea au fost cuprinse între 750.000 de lei și 214.000 lei:

  • 750.000 – Ezeriș,
  • 550.000 – Iablanița, Lăpușnicu Mare, Zăvoi, Zorlențu Mare
  • 500.000 – Băuțar, Berliște, Berzovia, Bozovici, Bucoșnița, Ciuchici, Coronini, Fârliug, Forotic, Mehadia, Socol, Teregova, Văliug, Vărădia, Vermeș,
  • 480.000 – Dognecea,
  • 450.000 – Armeniș, Bănia, Berzasca, Bolvașnița, Brebu, Carașova, Cărbunari, Ciclova Română, Ciudanovița, Copăcele, Cornea, Cornereva, Dalboșeț, Doclin,  Domașnea, Eftimie Murgu, Gârnic, Glimboca, Goruia, Grădinari, Lăpușnicel, Luncavița, Lupac, Măureni, Mehadica, Naidăș, Obreja, Ocna de Fier, Păltiniș, Pojejena, Prigor, Răcășdia, Rusca Montană, Sacu, Sasca Montană, Sichevița, Slatina Timiș, Șopotu Nou, Târnova, Ticvaniu Mare, Topleț, Turnu Ruieni, Vrani,
  • 400.000 – Brebu Nou, Constantin Daicoviciu, Ramna
  • 260.000 – Buchin
  • 214.000 – Marga

Să fi fost acest consens în alocarea banilor o urmare a faptului că anul trecut forul județean a fost acționat în instanță pentru modul în care a repartizat sumele și a fost nevoit să modifice propunerea de alocare a celor aproape 37 de milioane de lei? Sau să fi fost asta o dovadă a faptului că „nu s-a rupt lanțul de iubire între CJ și Primăria Reșița”, ca să îl cităm pe președintele Hurduzeu? Asta în condițiile în care printre principalii nemulțumiți de alocările din anii trecuți era primarul Ioan Popa (care susținea anul trecut, înainte de decizia Tribunalului, că municipiului Reșița îi erau alocate „niște firimituri”, suma primită de reședința de județ fiind mai mică decât cea alocată unor comune). Oricare ar fi motivul, sperăm ca acest consens să existe și în anii următori.

 

Karina TINCUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei