fbpx
6.7 C
Reșița
miercuri, 22 martie 23

Placă comemorativă în amintirea lui Damaschin Bojincă, dezvelită la Gârliște

Zi încărcată de emoții la finalul săptămânii trecute în comuna Goruia din județul Caraș-Severin, unde a fost marcat un dublu eveniment: sărbătorirea hramului Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din satul Gârliște și dezvelirea unei plăci comemorative în amintirea lui Damaschin Bojincă, născut în localitatea cărășeană în anul 1801 (sau 1802, conform altor surse).

Evenimentele s-au derulat în prezența autorităților locale din comuna Goruia, a unui sobor de preoți în frunte cu protopopul Reșiței, Prea Onoratul Părinte Gheorghe Șuveți, precum și a sătenilor. Sărbătoarea a debutat cu o procesiune în jurul bisericii și sfânta liturghie de hram, după care participanții s-au deplasat la casa unde s-a născut pe vremuri juristul și publicistul Damaschin Bojincă. Aici a fost dezvelită placa de marmură care amintește de faptul că fostul ministru al Justiției a văzut lumina zilei în anul 1801, în satul Gârliște (pe atunci parte a Imperiului Austriac).

Placa comemorativă a fost realizată la inițiativa primarului din Goruia, Răzvan Văcărescu

În urma cu 10 ani profesorul de istorie Petre Negru a venit într-o ședință de Consiliu Local – eu eram consilier pe atunci – și ne-a rugat să facem o astfel de placă în onoarea celui care a fost Damaschin Bojincă. Decidenții de la momentul respectiv au ignorat sugestia acestuia, dar mie mi-a rămas în minte și am decis să o realizez, acum că am ajuns primar. Am discutat cu actualul proprietar al casei, a fost de acord să punem placa și am decis să o dezvelim acum, cu ocazia hramului bisericii”, a precizat pentru Reper 24, primarul Răzvan Văcărescu, care a ținut să mulțumească profesorului Negru pentru intervenția pe care a avut-o în urmă cu câțiva ani în Consiliul Local.

spot_img

Cine a fost Damaschin Bojincă?

Conform  Enciclopedia României, Damaschin Bojincă, jurist, publicist, profesor de drept, ministru al Justiției, s-a născut în 1802 la Gârliște, în județul Caraș-Severin și a decedat pe data de 18 august 1869 la Dumbrăveni, județul Suceava.

Începuturile și afirmarea

Bănăţean de origine, s-a născut în satul Gârlişte din județul Caraş-Severin, într-o familie venită aici în secolul al XVII-lea din Bredicenii Gorjului. A terminat școala elementară la Oraviţa și la Vârşeţ, apoi a făcut gimnaziul piarist la Timișoara și Seghedin. Între 1824-1826 a fost student la Academia de drept din Oradea. Apoi merge la Pesta, unde se întâlnește cu intelectualitatea românească și împreună cu care pun bazele unui curent național românesc. Astfel, între 1827-1833, desfășoară o bogată activitate publicistică şi culturală în capitala Ungariei. În 1829 obține și diploma de avocat.

Damaschin Bojincă și-a derulat cea mai mare parte a activității în Moldova, fiind pentru o scurtă perioadă ministru de Justiție în guvernul Mihail Kogălniceanu, sub Alexandru Ioan Cuza. Mai mulre despre activitatea acestuia găsiți pe Enciclopedia României.

Opera

Opera sa principală este lucrarea „Anticile românești”, apărută la Buda la 1832-1833. A mai publicat în Gazeta de Transilvania și în alte reviste, în principal scrieri și traduceri literare. Era un susținător al tezelor Școlii latiniste despre originea și dezvoltarea poporului român.

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei