Regia Națională a Pădurilor – Romsilva prin Direcția Silvică Caraș-Severin a marcat miercuri, 22 martie, „Luna plantării arborilor“, urmărind pe șantierul de împăduriri din arealul zonei Domanla – Ocolul Silvic Reșița, modul în care silvicultorii primesc un real sprijin din partea pompierilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic“ Caraș-Severin.
„Descinderea“ în teren vine după prezentarea realizată în prealabil, pe data de 16 martie, de ing. Ion Tabugan – directorul Direcției Silvice, pe tema importanței pe care o joacă arboretul, regenerarea pădurii și a câtorva sinteze din lucrări științifice internaționale pe aceeași temă, dar și a rememorării unor reguli de bază pe care le-a reiterat inginerul silvic Sorin Bunda, responsabilul privind Regenerarea Pădurilor din cadrul instituției.
De această dată, puieții de gorun, transportați la Reșița chiar din zona Vrancea dar și ceilalți puieți de arbori, au fost plantați în zona Doman de pompierii Detașamentului Reșița ai ISU Semenic, cadre care și-au dat interesul vreme de mai multe ceasuri pentru a fi cu adevărat eficiente pe șantierul de împăduriri. La câteva zeci de metri distanță de locul unde și-au unit forțele pompierii, alți zilieri angajați de Direcția Silvică și sosiți de pe întregul cuprins al țării, plantau de zor puieți, în același ritm susținut.
De altfel, în dialogul cu presa, Sorin Bunda a îndrumat elevii şi cadrele didactice de la şcolile din Caraş-Severin ca în cadrul Programului „Săptămâna verde” să se alăture Direcţiei Silvice în acţiunile de împăduriri, dar şi de combatere a incendiilor de vegetaţie, tot mai violente şi mai distrugătoare de la an la an.
Luna Plantării Arborilor a început pe data de 15 martie pentru Direcția Silvică din Caraș-Severin!
Șeful Ocolului Silvic Reşiţa, inginerul silvic Adam Danilescu, ne-a vorbit cu aceeași dragoste de natură despre importanța acestui proiect amplu și mai cu seamă despre obiectivele fixate pentru 2023 de ocolul pe care îl conduce:
„Pentru anul 2023, Ocolul Silvic Reșița are de realizat împăduriri integrale pe o suprafață de 12,7 hectare, pentru care vor fi folosiți 64.000 de puieți din speciile gorun, fag, paltin de munte, cireș, frasin, molid și pin negru. Completări curente 15,8 hectare, pentru care vor fi folosiți 75.000 de puieți de gorun, de fag, de paltin de munte, de cireș şi de larice. Ne aflăm în districtul III, Carașova-Comarnic, în suprafața preluată în compensare pentru pârtia de schi de la Văliug, pentru domeniul schiabil de la Primăria Reșița, unde în anul 2021 a fost preluat această suprafață de 12,3 hectare. Ea a fost împărțită în două subparcele 71 J, care are o suprafață de 6,2 hectare și 71 K, care are o suprafață de 6,1 hectare.
În anul 2022 au început lucrările de curățare a terenului și împădurire pentru această suprafață. Datorită secetei din anul 2022, 50% din suprafața împădurită a fost calamitată de secetă. Pentru acest an avem de făcut completări curente cu 56.000 de puieți din speciile gorun și diverse tari“, a transmis ing. Danilescu.
De ce este important să plantăm copaci?
De reținut că un hectar de pădure reține într-un an circa 60 de tone de praf iar un kilometru de pădure emană zilnic 9 tone de oxigen, în vreme ce un fag cu înălțimea de 25 de metri produce într-o oră necesarul de oxigen al unui om pentru trei zile. Un hectar de pădure reține și înmagazinează într-un an o cantitate de 10 mii metri cubi de apă iar rețeaua rădăcinilor unui fag cu vârsta de 80 de ani are o lungime de 20 de kilometri, iar a unui molid de 4 km și prin acestea asigură stabilitatea mecanică a versanților.
Așadar, rolul unui astfel de proiect este, nu doar unul de inventar silvic privind regenerarea pădurii, ci, am putea spune, absolut vital pentru sănătatea și viitorul nostru, al oamenilor.
Sergiu TABAN
O lună plantează, iar alte 11 taie.
Tabugan ce zice de treaba asta ? Sau așteaptă 3 euro pentru fiecare literă din declarație ?
Ma intreb de ce face IGSU asa ceva?
IGSU /pompierii fac (și) așa ceva numai în favoarea celor din video, min. 2:38, respectiv e compensare în teren prin ”muncă pentru societate”.
A cui ”societate” de ”domeniu schiabil” sper că știi.
12,7 ha plantate.. fără număr tăiate!
Te apuca jalea când vezi cum rad efectiv pădurea ( științific) la Văliug.
La Văliug o igienizeaza, ce știm noi?!
LA CIT AU CHELIT PADURILE…TREBUIE 100 DE ANI SA REVINA …