După ce s-a înfrățit cu moldovenii din Bălți, primarul Ioan Popa a luat drumul Austriei, unde vrea să fure meserie de la cei care se ocupă cu îngrijirea spațiilor verzi în orășele și satele austrice. Nu a plecat singur, ci de mână cu Dani Călin, directorul Direcției de Patrimoniu și cu peisagiștii Primăriei reșițene.
„Inițiativa asta vine de la un cetățean din Bozovici, care lucrează în Austria de vreo 14 ani și la ora asta face întreținere la vreo 10 comune din Austria. M-am bucurat atât de mult la o întâlnire cu el de ce lucruri am putut să aflu despre ce se întâmplă afară. Mergem să luăm exemple de bune practici.
De exemplu, noi la toți arborii, și avem peste 3.000 de arbori plantați în oraș, ați văzut că am pus niște tuburi flexibile care coboară la rădăcină, ca să îi putem uda. Austriecii fac altfel, au niște saci în formă de con, de piramidă, pe care îi pun de jur împrejurul tulpinii și apa pe care o pun în sac se scurge în 10 ore la rădăcina copacului. Dacă îi dăm drumul în tub, ea se duce în 5 minute. Acest tip de lucrări vrem să le preluăm din Austria, vrem să vedem cum se ocupă de butășiri, să venim cu niște exemple de bune practici, mai cu seamă că venim cu spații verzi noi amenajate și sunt necesare mii de plante. O să venim pe Bulevardul Revoluției cu plante, în Luncă și așa mai departe. Mergem să ne inspirăm”, a explicat primarul Popa, scopul vizitei în Austria.
Reprezentanții administrației reșițene vor vizita, printre altele, pepiniere ce se întind pe o suprafață de 200 de hectare, între localitățile Wels și Salzburg, iar edilul nu exclude nici posibilitatea achiziționării unor plante sau copaci de acolo.
„S-ar putea să și achiziționăm și ceva plante, pentru că avem în buget bani și pentru plante și pentru copaci. O să facem și niște comparații între Italia, Olanda, Austria să vedem cam cum stau la prețuri, pentru că acolo unde mergem noi sunt pepiniere de 200 de hectare”, a mai precizat edilul reșițean.
Karina TINCUL
Te-ai dus în excursie pe banii noștri și orașul e varza, ai zis ca asfaltezi centura , când o faci când vin locuitorii din Bălți.
O sa si timp după 9 iunie sa te duci sa aduci tiroidiana din Tirol pt propria afacere.
Apropo l-ai luat si pe Ghiusi de la Carasova sa iti arareori cum a lucrat el la pomi.
Mai bine te-ai documenta cum au reusit austriecii sa isi educe „patrupedele” sa nu mai calce aranjamemtele florale ,cum sa traverseze strada pe unde trebuie (ai refacut trecerile de pietoni pentru „primate”,dar tot aiurea traverseaza,calcand in picioare munca celor care au plantat zona verde)…problema este ca esti cam in balon cu ce se intampla in rahatul asta de oras…te invit sa te deghizezi sa vii la ora 7.00 zona Intim-Victoria cand se pleaca la scoala,la ora 13.00-17.00 cand pleaca autobuzul spre Terova si iti vei schimba parerea…
Să ne facă o surpriză frumoasă, să rămână acolo!
E bine venită experienta asta,mai ales că l-a luat și pe Călin, poate prin șpilu cum să plantezi arbori care să nu mai cadă pe mașini.
Îl invităm pe Tăițelu să se inspire din mizeria și rahații din spatele blocului 20 ,Repubici 20 ,aici se emană ideile de rahat ale Tăițelului cu firme de boschetari neștiutori de meserie, ce mai e Shangri La ,o oază de inspirație cu iz de kk ,pipi, gunoaie vs gunoaie umane!!🤢🤮🤮
„S-ar putea să și achiziționăm și ceva plante, pentru că avem în buget bani și pentru plante și pentru copaci….”
–
Mai ales când (zice că) ar fi strâns cureaua (pe alții):
(…reper24.ro/primarul-popa-strange-cureaua-facem-ceea-ce-trebuie/
Votați-mă , că vă duc cu viteza luminii în UE! O să vă dau multă UE! De la tren de mare viteză până la stațiune de schi internațională! 🤣
La in click distanta ai inspirtia pe internet.Nu trebuie sa te deplasezi in Austria.Pe viitor contract de intretinere spatii verzi pt. Domnul din Bozovici
”avem în buget bani și pentru plante și pentru copaci. ”Ce penibil! Dar pentru oameni ai bani?Vorbesc de oamenii din Resita ,nu de tine si camarila liberala.
Parca zicea că bugetul E deficitar la Reșița și că trebuie strânsă cureaua și trebuie concediați vreo 80 de oameni Ptr plimbări se pare că sunt bani!
Poate află si ei despre conceptul de intermodal și multimodal dezvoltat in vest incă din mileniul trecut.
Das originalisch-ul cozenpt bulșit de la Muncitoresc cu „intermodalu” tăiat în 2, traversat de o intersectie în circulă mașini, numai de bine …
„în circulă mașini” = în care circulă
Corect ar fi și care încurcă, se încurcă turiștii sosiți cu tramvaiul într-un „intermodal” care se îmbulzesc pe verde să treacă strada pentru a ajunge să prindă locuri în autobuzele din celălalt „intermodal” cu turiștii care aruncă rapid bagajele din mașini pentru că „parcarea” este undeva, … în devenire
Daca vreti să vedeți ceva frumos mergeți în Suhl…acolo sunt plante perene mai precis diferite flori in spatiile verzi și nu se cosește deloc de asemenea a ți putea vedea și prețurile la parcările din orașul Suhl …sun mai mici decât la Reșița…mult succes Dorin
Popo, ai nenorocit orașul ăsta, care nici așa nu era prea grozav, din păcate. Acum te preocupă sistemele de udare a plantelor. Lasă-ne și du-te!
multa prostie se debiteaza in aceste comentarii si multi pitici pe creier au unii
asta se intampla cand dai liber la exprimare…..apar ei , postacii !!!
C-o fi iarnă c-o fi fi vară, abia așteptăm reclama verde cu dura cell-ul iepurașilor autobuzelor înverzite piramidal urcând într-una „dealu” Semenicului.
Despre tramvaiul care urcă podul plin cu omuleți verzi agățați ciorchine de uși (ca-n vremurile „bune” de odinioară ce se doresc reinstaurate) ca să vadă și ei turisticescaia punctu City Center of Center părerile sunt încă … foarte în suspensie: de câte ori urcă sau nu urcă panta?!!!! Norocu e că turiștii se întorc rostogol de pe dealu Semenic (încărcând bateriile „iepuizate” ale iepurașilor) spre casă „storși”, cu bagajele și buzunarele goale.
În Austria s-ar putea învăța ca cei implicați în muncă peisagistică să fie serioși, dedicați acestei munci frumoase, profesioniști și constanți în ceea ce fac. De trei ani se muncește la “înfrumusețarea “ Luncii Pomostului dar vai, din păcate, după o defrișare în masă, au rămas gropile cu bălării, fără pământ fertil, iarba, arbuști, etc. Vezi strada George Enescu și dezastrul peisagistic. S-au redus drumurile(ca dimensiune) în favoarea pietonilor , din păcate nu poți să te bucuri de zonele verzi lăsate pentru mama natură să ne bucure cu buruienile verzi!
Să ne gândim că primarul a reuspus ca face economie la bugetul local.
Am impresia că toată economia de care vorbea, dorește să o depună in vreun cont bancar austiac.
Sincer nu văd de ce nu…