Popa, criticat la sânge pentru mărirea cotelor de impozitare, explică motivele care au stat la baza modificărilor

modelmic+editorial

În urma nenumăratelor discuții apărute în spațiul public cu referire la modificările cotelor de impozitare propuse și votate doar de consilierii liberali, primarul Popa s-a văzut nevoit să facă unele precizări referitoare la aceste schimbări.

Edilul suține că a ieșit public încă de la modificarea normelor de evaluare a clădirilor/spațiilor cu scop nerezidențial, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, cu mult timp înainte de campania electorală de la alegerile locale, pentru a trage un semnal de alarmă municipalității de la acea vreme.

Popa a considerat încă de atunci că există riscul ca sumele plătite de contribuabili să se mărească și cu 400%, în anumite situații. Tot atunci a propus celor care administrau destinele Reșiței în acea perioadă să scadă cota de impozitare, care oricum era la un nivel foarte ridicat, susține acesta.

„Având în vedere poziția mea, avută în campanie, asumată în programul pe baza căruia am fost ales, dar și ca urmare a sesizării mai multor situații incorecte din punct de vedere economic, am cerut o analiză asupra tuturor cotelor de impozitare percepute de Primăria Reșița. În urma evaluărilor făcute, am întocmit proiectul de hotărâre pentru modificarea acestora în conformitate cu discuțiile avute cu specialiștii din cadrul primăriei, luând ca exemple orașe asemănătoare Reșiței”, explică primarul Popa.

Cu privire la modificările recente făcute asupra cotelor de impozitare, Popa susține că scăderea cotei de impozitare pentru clădiri nerezidențiale, persoane fizice și juridice, de la 1%, respectiv 1,3%, la 0,6% urmărește să atenueze creșterile venite odată cu modificările Codului Fiscal și datorită noului mod în care se evaluează aceste clădiri. În situația de față, nimeni nu poate spune că se încearcă mutarea sarcinii fiscale de la persoanele juridice către cetățeni.

De asemenea, creșterea impozitelor pentru clădirile rezidențiale pentru persoanele fizice cu 0,007, de la 0,093 la 0,1, înseamnă, în medie, 7 lei pe an pentru apartamentele personale cu o dimensiune de 50/60 m2. Cota de 0,1% este folosită de multe orașe asemănătoare Reșiței.

Mai mult, creșterea cotei de impozitare pentru clădirile rezidențiale ale persoanelor juridice (sedii de firmă) de la 0,1% la 0,2% s-a făcut cu intenția de a aduce echilibru între valoarea de impozitare pentru persoanele fizice și cele juridice.

„Consider că nu este normal ca o firmă care folosește cheltuielile de la utilități pentru a-și reduce valoarea impozitului pe profit și a cotei de TVA plătite către stat, să plătească aceeași cotă ca o persoană care folosește un apartament strict ca locuință. Această creștere înseamnă aproximativ 200 lei/ an”, adaugă Ioan Popa.

Edilul susține chiar că toate modificările au fost făcute cu analiza impactului lor și cu intenția de a avea o plajă de impozitare echitabilă pentru cetățeni, dar și pentru firmele care își desfășoară activitatea în oraș.

 

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

 1. Gogu de la Primarie

  Este normal sa vrea asta doar ii scade lui impozitul pe imobilul din centru de langa Lidl. Despre constructia aia nu se sufla nici un cuvant de cei care il proslavesc.
  Lasa ca platesc fraierii impozite mai mari , si ce daca doar cu 7 lei. In rest toate sunt bune, minunate dar vb lui Caragiale, lipsesc cu desavarsire. Adevarul este ca s-a si zbatut pana acum si a facut tot ceea ce a promis. In afara de a da din gura nu se vede absolut nimic in Resita. Aceleasi strazi neasfaltate, aceeasi mizerie pe ele, aceeasi samsari in piete, aceleasi parcari platite catre buzunarul unor smecheri. A schimbat un contract de internet in Primarie si cam asta este tot ceea ce a realizat . Pana acum nu l-am vazut sa iasa in fata sa spuna concret ce a realizat de cand i-a luat locul lui Crina care desi neaga ca nu are nici o treaba cu Electrosistem care a facut praf o parte din oras, toata lumea stie ca el trage sforile acolo. Sa spuna concret ce a facut nu sa spuna ce vrea sa faca.
  Din cate vad eu si majoritatea cetatenilor nu s-a prea schimbat nimic in orasul asta batut de soarta.

  Raspunde
  1. Marius

   Bine punctat.
   Propunem ca blocul de la LIDL sa fie preluat de primarie, sa-l termine de construit si apoi sa-l restituie proprietarului spre a-l administra, sa aducem in Resita specialisti din alte orase.
   Nu a putut sa faca nimic concret pentru ca nu are CITY MANAGER, adica cal la tras si acar paun in caz de tras la raspundere…

 2. ken88

  Au crescut taxele sa isi dea ei salari mai mari nemancatii !!!!! HUOOOOOOOOOOO !!!!! Eu zic ca au marit mai degraba sa isi faca transplant de par

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei