fbpx
-9.3 C
Reșița
marți, 07 februarie 23

„Practic nu va trebui să mai luăm un credit bancar”! De unde vin banii pentru dezvoltarea zonei turistice Semenic?

16 milioane de euro, bani europeni, vor ajunge în județul Caraș-Severin pentru dezvoltarea zonei turistice Semenic. Administrația locală speră să obțină restul banilor necesari pentru implementarea proiectului de la Ministerul Turismului. Cu alte cuvinte nu ar mai fi nevoie de luarea unui credit bancar, una dintre posibilitățile luate în calcul în trecut de edilul Ioan Popa pentru transformarea Semenicului într-o stațiune la standarde europene, atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă.

Proiectul este unul amplu și prevede pe lângă amenajarea gondolei și a pârtiilor de schi și realizarea unui parc de aventură cu tiroliană și o pistă de bob cu un sistem pe electromagneți, ce va putea fi folosită atât vara, cât și iarna. Nu vor lipsi nici traseele de coborâre cu bicicleta, de diverse grade de dificultate, precum și un traseu mai lung, în plan mai mult orizontal pentru familii. Studiul de fezabilitate este gata, urmând să fie lansată licitația pentru PT și execuție.

O echipă de la Ministerul Turismului a fost recent în Caraș-Severin pentru a vedea la fața locului unde va fi implementat proiectul și ce presupune acesta, a anunțat primarul Ioan Popa, la finalul unei ședințe a Consiliului Local Reșița, ședință în care a fost aprobat un proiect de hotătâre privind aprobarea trecerii din domeniul public al comunei Văliug în domeniul public al municipiului Reșița a unui teren în suprafață de 19.000 de metri pătrați, parte a viitorului domeniu turistic Semenic.

spot_img

Am fost în teren cu o echipă de la Ministerul Turismului, care a venit să vadă proiectul. O parte vine pe ADR, 16 milioane de euro și cealaltă parte avem mari speranțe că Ministerul Turismului ne va finanța într-o multi anuală pe 3 ani. Ne-au solicitat, printre altele, ca tot terenul, tot arealul care este schiabil, să fie exclusiv proprietatea Primăriei Reșița. Mai era un tronson de teren jos, spre Văliug, la sosire care era proprietatea Primăriei Văliug. Am convenit cu colegii de la Primăria Văliug să facem un transfer din public în public, de la ei la noi și în același timp le vom da în compensare terenuri sus, pe Semenic, astfel încât să poată să aibă un teren compact mai mare dacă vor să îl valorifice într-un anumit fel, să își aducă un investitor acolo să poată să o facă.

Deci, 16 milioane de euro primim de la ADR Vest, suntem prinși în bugetul de turism, iar diferența, care estimez este undeva până în 30 de milioane de euro, avem promisiunea fermă că dacă proiectul trece de comisia tehnico-economică a Ministerului Turismului, ne vom prinde într-un buget multi anual și vor fragmenta suma în trei ani, deci practic nu va trebui să mai luăm un credit bancar”, a explicat primarul Ioan Popa.

Pentru cei interesați să schieze pe Semenic în această iarnă, edilul reșițean a precizat că o vor putea face în condiții similare cu cele din sezonul trecut.

Iarna asta vom merge ca și iarna trecută, adică așteptăm să ne dea Dumnezeu zăpadă, nu avem tunuri, nu avem instalații de înzăpezire artificială deocamdată și vom folosi tot autobuze în weekend puse la dispoziție de către Primărie, evident contra cost. Vestea bună este că am reușit să înierbăm toate pârtiile, de sus până jos, astfel încât șansa de a avea zăpadă mai mult timp este mai mare, pentru că iarba este un fel de izolator termic și ajută la menținerea stratului de zăpadă.

Practic la ora asta sunt executate trei pârtii, una de 6 km, și două de câte 4 km, deci însumăm 14 km de pârtii omologate la nivel european, toate pleacă de sus și se închid cam în același punct jos, se întâlnesc undeva pe parcurs. Amatorii de schi s-au bucurat anul trecut deja de ele”, a adăgat primarul Ioan Popa.

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

3 COMENTARII

 1. „Iarna asta vom merge ca și iarna trecută …”, a adăgat primarul Ioan Popa.

  Adică vom merge cu mască și sub depistare de maximum 3 persoane împreună, pe bază de declarații (ca și iarna trecută)?
  Mersi!

 2. Foarte frumos! Speram sa se realizeze acest proiect cat mai repede. Merita si Semenicul nostru să fie o statiune cautata de turistii din tara.

 3. Si cum sta treaba cu tăierea pădurii din Parcul National??!!!
  Copacii au avut de suferit in urma pandemiei COwww-ID și nu au mai putut fi salvati din culoarul pârtiei?!!!
  O să trebuiască multe tunuri care să sufle multă albeață cristalină pentru satisfacerea unor nevoi temporare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei