Unul din plusurile județului Caraș-Severin pentru anul 2022, după opinia prefectului Ioan Dragomir, ar fi investițiile majore realizate în multe localități, fie cu bani de la bugetul local, fie prin programele de finanțare derulate de către primăriile din județ printr-o implicare asiduă a edililor.
„Mă bucur să văd că sunt localități unde primarii s-au zbătut și au implementat multe programe, poate cele mai multe fiind pe Clisura Dunării, pe care le-am și văzut. Aproape în fiecare comună s-a făcut câte ceva”, susține prefectul Ioan Dragomir.
Cu toate că este vizibilă această dezvoltare a comunelor prin implementarea de proiecte de către administrațiile locale, viitorul nu stă pe roze în privința derulării programelor de finanțare, astfel că reprezentantul Guvernului în teritoriu le atrage atenția primarilor asupra unui aspect îngrijorător care le va da bătăi de cap în anii ce vor urma.


„Eu i-am și avertizat însă pe primari că vor avea probleme deosebite în următorii ani, în 2023 și în anul 2024, care este și an electoral, în cheltuirea banilor care vor veni.
Pentru prima dată în țara noastră vor fi atâția bani încât va fi o mare problemă cheltuirea lor deoarece se suprapun programe de finanțare care trebuiau finalizate în 2020, apoi va fi ciclul 2024, ciclul 2027, Programul Național „Anghel Saligny”, PNRR și încă alte programe europene unde ei chiar vor avea ocazia, cu multă, foarte multă muncă, să facă și comunele noastre să arate mult mai bine”, afirmă prefectul Dragomir.
Pe lângă acest aspect semnalat de către reprezentantul Guvernului în teritoriu, mai apare și cel al numărului redus de firme de construcții, tergiversarea sau abandonarea lucrărilor de către aceștia atingând un prag îngrijorător în ultimii ani.
„Firmele de construcții constituie o problemă. Din păcate ale noastre nu s-au prea dezvoltat, sunt doar câteva, iar unele sunt acum în stand-by, nu știu ce așteaptă, dar a devenit o mare problemă găsirea unui constructor și mai ales a unuia serios”, concluzionează prefectul ioan Dragomir.
În Caraș-Severin, multe din proiectele abandonate de anumiți constructori au fost preluate de operatorul județean de apă canal, societatea Aquacaraș, operatorul asumându-și finalizarea lucrărilor.
Lorena POENARU
”… a devenit o mare problemă găsirea unui constructor și mai ales a unuia serios”, concluzionează prefectul ioan Dragomir.”
–
Asta ar fi oarece apropo la austrieci sau ”tăiței”?
Cine se aseamănă …
Nu?
Își face griji că nu au primarii pe ce să cheltuiască banii ?
Să vină la Oțelu să vadă cum se bagă banii în lacuri pentru hidrobiciclete, care apoi sunt acoperite cu pământ; în Cinema 3D, care apoi e tras pe linie moartă, în străzi asfaltate pe care nu pot intra două mașini simultan … și lista continuă.